Családbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 8. szerda, Aranka

Tudatos Szülő, Tiszta Gyermek – Drogprevenció Újbudán

„Ez hogy lehet? – hallottam önmagam segélykiáltását, amint megtudtam. Mindig azt gondoltam: „Á, az én gyerekem soha!” – néha ugyan hallottam egy s mást a drogról, ám elképzelni sem tudtam, hogy ez velünk, a mi családunkban előfordulhat. Legyintettem és éltem tovább a már megszokott – ha lehet ilyet mondani – feszültséggel, meg nem értéssel, konfliktusokkal teli családi életem. Hajtottam a munkahelyemen, dolgoztam keményen. Néha még a munkát is hazahoztam. És ha gyerek nem jól tanul? – elintéztem némi fenyegetőzéssel, mi lesz, ha megbukik, hol dolgozhat majd a jövőben. Itt tartunk. Mit tettem, mit csináltam rosszul? – kérdeztem magamtól, míg az önvád lassan körbeölelt. – Kihez forduljak, ki tud segíteni? Mit kellett volna másképp tennem? – cikáztak tovább a kérdések a fejemben, egyik a másik után. – Csak, nehogy megtudja valaki! – gondoltam és nagyon-nagyon kétségbe estem…” (Szülő)

Formabontó rendezvénysorozat valósul meg Újbudán a drog önsorsrontó hatásairól, a család, a szülők felvilágosult, tudatos viselkedéséről a gyermekük szerhasználatának megelőzése érdekében. A februártól májusig tartó programsorozat újszerűségét az adja, hogy a szakemberek a szerhasználatot következménynek tekintik, alkalmazásának okát pedig sok esetben a család nem megfelelő működésében találják. Ezért a programsorozat célja, hogy a gyermeket nevelő családok, a szülők a szerhasználattal összefüggő specifikus ismeretekre tegyenek szert, ezzel is fejlesztve a szülői készségeseiket, erősítve a családi rendszerüket.

Jelentkezni ide kattintva, az űrlap kitöltésével lehet.

A rendezvényeken való részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött.

   

Az érdeklődők a rendezvénysorozat nyitó előadásán, február 22-én Dr. Zacher Gábor toxikológus előadását hallgathatják meg a 2017 évi droghelyzetről, a szülők felelősségéről, a példamutatásuk fontosságáról. A Szülök Háza által szervezett következő rendezvényen szó lesz arról, hogy a szülők gyermekük születésétől fogva hogyan csökkenthetik a negatív függés kockázatát, miként ismerhetik fel a rossz tendenciákat, a negatív függés jeleit. Egyúttal megismerhetik a szakmai segítő szervezeteket. A szenvedélybetegség soha nem csak az egyént, a függőt érinti, hanem hatással van a családtagokkal való kapcsolatra, a munkavégzésre, a társadalmi életben való részvételre is. Átfogó szemlélet keretében ismerhetik, meg ezt a folyamatot az érdeklődök a Katolikus Karitász Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat munkatársai által. Szó lesz arról, bizony bátran szembe kell nézni a szülőknek a szerhasználat témájával. A Családbarát Akadémia rendezvényén a szakemberek a várható kérdésekre készítik fel a szülőket, támogatva őket a probléma korai felismerésben. A Rendőrkapitányság munkatársai pedig betekintést nyújtanak a szülőknek a rendőrség által végzett munkába a szerhasználattal összefüggésben. Szakembereik a szülőkre partnerként tekintenek, így közösen szeretnének harcolni a droghasználat ellen. A rendezvénysorozat végén, az Önkormányzat májusi Gyermek napján, az elmaradt szülői kérdésekre kaphatnak választ azok, akik szeretnének találkozni a rendezvénysorozat szakembereivel.

  

A „Tudatos Szülő, Tiszta Gyermek – Drogprevenció Újbudán” című programsorozat szervezői 6 alkalommal, az e cikkben található hirdetés szerint várják a különböző programokra nyitott és gyermekét tudatosan jóra nevelő szülőt, szülőket, családokat.

   

Az esemény facebook oldala: www.facebook.com/drogprevencioujbudan.

   

A rendezvénysorozat családbarát, így a szervezők a rendezvény idejére játszósarokkal várják a kicsiket. Emellett fogyatékos-barát is. Így az akadálymentes helyszíneken jeltolmács biztosítja a hallássérült vendégek számára a hangzó szöveg megértését.

   

A rendezvénysorozat fővédnöke Dr. Hoffmann Tamás Újbuda polgármestere, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) elnöke.

   

A „Tudatos Szülő Tiszta Gyermek - Drogprevenció Újbudán” elnevezésű KAB-ME-16-C-25487 azonosító számú pályázat az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával és a Nemzeti Szociális és Rehabilitációs Hivatal közreműködésével kerül megvalósításra.