Családbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. szerda, Miklós

Bicikliutak

Budapesten körülbelül 190 km kijelölt kerékpáros útvonal van, amiből nagyjából 45 km kisforgalmú úttesten kijelölt út, úgy 10 km kijelölt kerékpársáv, 65 km önálló kerékpárút, 50 km osztott gyalog- és kerékpárút, és 25 km osztatlan gyalog- és kerékpárút.

XI. kerületi bringautak Jellemzőik
Bartók Béla út Kerékpársáv van, de a parkoló autók a sáv és a járda között állnak.
Beregszász út -
Borszéki utca A járda halvány festése utal arra, hogy itt bringázni is szabad.
Bringaparkoló "P" alakú lakatolók (5db)
Budafoki út A lámpás kereszteződéseknek köszönhetően mérsékelt sebességű, de nagy forgalmú út. BKV busz is jár erre. A Gellért rakparti és a Dombóvári úti bringautakat köti össze.
Budaörsi út A járdát festették fel bringaútnak, nincs alternatív lehetőség a gyalogosoknak. Egymástól külön halad a két ellenkező irányú forgalomnak kijelölt oldal: egyik az autóforgalommal szemben egy keskeny járdapadkán, másik a járdából lehasított csíkon. A Beregszász úti végén a túl magas bringások húzzák le a fejüket, mert egy útjelző tábla alatt, annak két oszlopa közé kell betalálni.
Dombóvári út A Budafoki úttól keletre eső felén gyér a gyalogosforgalom.
Egérút–Hajtány sor -
Etele tér Rövid, egyirányú kerékpárút, egy táblácska jelzi, hogy elvileg itt haladhatunk a járdán.
Etele út Lakótelep melletti bringaút, a parkon keresztül vezet.
Gazdagréti út Csatlakozási lehetőség a Budaörsi útra.
Hamzsabégi út Valójában ez egy nevenincs kerékpárút, este sötét.
Hengermalom út Szépen párhuzamosan halad egymás mellett autóút, bringasáv és gyalogosjárda. Helyenként (pl. buszmegálló) a járda és a bringaút összeér.
Hevesy György út -
Karinthy Frigyes út Kerékpársáv van.
Kőérberki út -
Lágymányosi híd A budai oldali felhajtó kifejezetten kerékpárosoknak készült, de a hídon nincs elkülönítve a bringás a gyalogosoktól. Csak az északi felén van járda.
Magyar tudósok körútja Nagyon szuper megoldás: a járda és az autóút között külön bringaút van, sajnos csak rövid szakaszon.
Mezőkövesd út Nyúlfarknyi kerékpárút
Műegyetem rakpart Járdán megy és több helyen elbizonytalanítóan gyér a jelölés.
Neumann János utca -
Pázmány Péter rakpart Igényesen, útburkolattal és pici szintkülönbséggel kettészedték a járdát, de annyira szűk a hely, hogy nem állja meg a helyét önálló kerékpárútként.
Petneházy János út Táblás kerékpárút, de gyalogosokkal együtt halad.
Rétköz utca -
Sasadi út–Nagyszalonta köz Kapocs a XII. kerülettel
Somogyi út A Bartók Béla út felé ezen a szervizúton érdemes haladni.
Somogyi út Kerékpársáv a Bartók Béla út felől az Etele tér felé.
Szabadság híd -
Szent Gellért rakpart Gyalogosokkal együtt, bár kevesen szoktak itt sétálni. A Rudas fürdő előtti buszmegálló veszélyforrás. A Gellért térnél most még véget ér, talán most a 4-es metró elkészülte után tovább is lesz.
Szerémi út Egy-egy rövid szakaszon egyértelműen a járdából leválasztva halad. Legtöbb részén úgy néz ki, hogy külön kerékpárút, de a gyalogosoknak (ha erre lenne dolguk) nincs külön járda.
Tétényi út–Etele út sarok -
Törökbálint út Budaörs felé
Villányi út -

Budapesten többféle kerékpárút létezik.

Van önálló „kerékpárút, amely a közút egyik oldalán két irányba, vagy az út két oldalán, az autóforgalomnak megfelelő egy-egy irányba tereli a bicikliforgalmat; „kerékpársáv, amelyet az úttest felületén alakítottak ki a két keréken közlekedők számára. Ezeken túl van az „elválasztott és elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút, ami azt jelenti, hogy a járdán alakítanak ki a biciklisek számára közlekedési lehetőséget. Ezeknek a közös tulajdonsága, hogy sárga csíkkal, illetve táblával jelölik őket.

Ezektől egy kicsit eltér a „kijelölt kerékpáros útvonal, amely például gyakran megegyezik a buszsávval.

A hivatalos definíció szerint a kerékpárút: „A közúti forgalom által használt felületektől a kerékpáros közlekedés céljára elkülönített út, amelyen csak kerékpárosok és korlátozott körülmények között (20 km/h-nál kisebb sebességgel) segédmotoros kerékpárok közlekedhetnek. A kerékpárutat a kezdeténél, illetve minden szilárd burkolatú út keresztezése után a „Kerékpárút” jelzőtábla, végénél a „Kerékpárút vége” jelzi.”