Családbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 25. kedd, Géza

Bicikliutak

"Bicikliutak" kategória fejléc (tid: 208)

Budapesten körülbelül 190 km kijelölt kerékpáros útvonal van, amiből nagyjából 45 km kisforgalmú úttesten kijelölt út, úgy 10 km kijelölt kerékpársáv, 65 km önálló kerékpárút, 50 km osztott gyalog- és kerékpárút, és 25 km osztatlan gyalog- és kerékpárút

Budapesten körülbelül 190 km kijelölt kerékpáros útvonal van, amiből nagyjából 45 km kisforgalmú úttesten kijelölt út, úgy 10 km kijelölt kerékpársáv, 65 km önálló kerékpárút, 50 km osztott gyalog- és kerékpárút, és 25 km osztatlan gyalog- és kerékpárút.

XI. kerületi bringautak Jellemzőik
Bartók Béla út Kerékpársáv van, de a parkoló autók a sáv és a járda között állnak.
Beregszász út -
Borszéki utca A járda halvány festése utal arra, hogy itt bringázni is szabad.
Bringaparkoló "P" alakú lakatolók (5db)
Budafoki út A lámpás kereszteződéseknek köszönhetően mérsékelt sebességű, de nagy forgalmú út. BKV busz is jár erre. A Gellért rakparti és a Dombóvári úti bringautakat köti össze.
Budaörsi út A járdát festették fel bringaútnak, nincs alternatív lehetőség a gyalogosoknak. Egymástól külön halad a két ellenkező irányú forgalomnak kijelölt oldal: egyik az autóforgalommal szemben egy keskeny járdapadkán, másik a járdából lehasított csíkon. A Beregszász úti végén a túl magas bringások húzzák le a fejüket, mert egy útjelző tábla alatt, annak két oszlopa közé kell betalálni.
Dombóvári út A Budafoki úttól keletre eső felén gyér a gyalogosforgalom.
Egérút–Hajtány sor -
Etele tér Rövid, egyirányú kerékpárút, egy táblácska jelzi, hogy elvileg itt haladhatunk a járdán.
Etele út Lakótelep melletti bringaút, a parkon keresztül vezet.
Gazdagréti út Csatlakozási lehetőség a Budaörsi útra.
Hamzsabégi út Valójában ez egy nevenincs kerékpárút, este sötét.
Hengermalom út Szépen párhuzamosan halad egymás mellett autóút, bringasáv és gyalogosjárda. Helyenként (pl. buszmegálló) a járda és a bringaút összeér.
Hevesy György út -
Karinthy Frigyes út Kerékpársáv van.
Kőérberki út -
Lágymányosi híd A budai oldali felhajtó kifejezetten kerékpárosoknak készült, de a hídon nincs elkülönítve a bringás a gyalogosoktól. Csak az északi felén van járda.
Magyar tudósok körútja Nagyon szuper megoldás: a járda és az autóút között külön bringaút van, sajnos csak rövid szakaszon.
Mezőkövesd út Nyúlfarknyi kerékpárút
Műegyetem rakpart Járdán megy és több helyen elbizonytalanítóan gyér a jelölés.
Neumann János utca -
Pázmány Péter rakpart Igényesen, útburkolattal és pici szintkülönbséggel kettészedték a járdát, de annyira szűk a hely, hogy nem állja meg a helyét önálló kerékpárútként.
Petneházy János út Táblás kerékpárút, de gyalogosokkal együtt halad.
Rétköz utca -
Sasadi út–Nagyszalonta köz Kapocs a XII. kerülettel
Somogyi út A Bartók Béla út felé ezen a szervizúton érdemes haladni.
Somogyi út Kerékpársáv a Bartók Béla út felől az Etele tér felé.
Szabadság híd -
Szent Gellért rakpart Gyalogosokkal együtt, bár kevesen szoktak itt sétálni. A Rudas fürdő előtti buszmegálló veszélyforrás. A Gellért térnél most még véget ér, talán most a 4-es metró elkészülte után tovább is lesz.
Szerémi út Egy-egy rövid szakaszon egyértelműen a járdából leválasztva halad. Legtöbb részén úgy néz ki, hogy külön kerékpárút, de a gyalogosoknak (ha erre lenne dolguk) nincs külön járda.
Tétényi út–Etele út sarok -
Törökbálint út Budaörs felé
Villányi út -

Budapesten többféle kerékpárút létezik.

Van önálló „kerékpárút, amely a közút egyik oldalán két irányba, vagy az út két oldalán, az autóforgalomnak megfelelő egy-egy irányba tereli a bicikliforgalmat; „kerékpársáv, amelyet az úttest felületén alakítottak ki a két keréken közlekedők számára. Ezeken túl van az „elválasztott és elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút, ami azt jelenti, hogy a járdán alakítanak ki a biciklisek számára közlekedési lehetőséget. Ezeknek a közös tulajdonsága, hogy sárga csíkkal, illetve táblával jelölik őket.

Ezektől egy kicsit eltér a „kijelölt kerékpáros útvonal, amely például gyakran megegyezik a buszsávval.

A hivatalos definíció szerint a kerékpárút: „A közúti forgalom által használt felületektől a kerékpáros közlekedés céljára elkülönített út, amelyen csak kerékpárosok és korlátozott körülmények között (20 km/h-nál kisebb sebességgel) segédmotoros kerékpárok közlekedhetnek. A kerékpárutat a kezdeténél, illetve minden szilárd burkolatú út keresztezése után a „Kerékpárút” jelzőtábla, végénél a „Kerékpárút vége” jelzi.”