Családbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 2. szombat, Ottó

Az újszülöttek biztosított jövője

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, kedden délután személyesen tájékoztatta a Szent Imre Kórház kismamáit a babakötvényről. A találkozón megjelent Dr. László Imre, a Szent Imre Kórház főigazgatója, valamint Molnár Gyula, kerületünk polgármestere is.

A politikusok feladata a döntéshozatal és az, hogy ezeket a döntéseket minél szélesebb körben és minél hamarabb megismertessék, mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Szent Imre Kórházban tartott tájékoztatóján. És éppen ezért, pontosabban a babakötvény bemutatása miatt látogatott el kedd délután a miniszterelnök kerületünkbe. A 100 lépés program legújabb pontjának rövid ismertetés után, pedig a kismamák következtek, kérdéseket tehettek fel Gyurcsány Ferencnek. A kérdezz-feleleket igaz a miniszterelnök kezdte, arra volt kíváncsi, hogy a leendő anyukák tudtak-e, hallottak-e a babakötvényről.

A válasz egyértelmű igen volt.

A Szent Imre Kórház kismamái, az internetről tájékozódva ugyanis tisztában voltak azzal, hogy minden 2005. december 31. után született, magyar állampolgárságú és magyarországi lakóhellyel rendelkező gyermek jogosult egy életkezdési támogatásra. Azaz a Magyar Köztársaság valamennyi újszülött számára egyszeri alkalommal 40 000 forintot ad, hogy megkönnyítse majd a 18. életévét betöltött fiatal életkezdését. Ezzel a kezdő összeggel nyit kincstári számlát a Magyar Államkincstár, amely intézmény hivatalból értesül minden újszülöttről, így egyetlen kisbaba sem marad ki ebből a támogatásból. A számla megnyitásáról levélben értesítik a gyermek gondviselőit, akik ez után dönthetnek úgy is, hogy az Államkincstárban hagyják a gyermek pénzét, de át is vihetik a magasabb kamattal kecsegtető, de kockázatosabb banki számlára. Ez utóbbi esetben Start-számlát kell nyitni a gyerek nevére (eddig 13 bank és 150 takarékszövetkezet jelentkezett, hogy vállalja ezen számlák vezetését), melyről a bank értesíti a Magyar Államkincstárat, ezt követően kerül átutalásra a gyermeknek járó állami támogatás és a kamat. Ezt a tranzakciót egyébként nemcsak közvetlenül a gyermek születése után lehet megtenni.

A 40 000 forintos alaptámogatás mellett még, az állam minden évben, a számlára befizetett összeg 10%-t, de legfeljebb 6000 forintot tesz a számlára. Ezenkívül a szülő is gyarapíthatja gyermeke pénzét, maximum havi 10 000 forinttal.


Természetesen gondoltak azokra a kicsikre is, akiket valamilyen oknál fogva szüleik nem tudnak segíteni, így őket nagyobb összeggel támogatja az állam, illetve az igazán rászoruló gyerekek számlája 7. és 14. életévükben 42-42 000 forinttal bővül.


Az évek során felhalmozott összeget csak a 18. életévének betöltése után veheti fel a gyerek és csak a jogszabályban meghatározott célokra fordíthatja, mint például tanulmányok, lakhatás, pályakezdés vagy a gyermekvállalás feltételeinek megteremtése.

joshua - Újbuda TV (2006. 01. 11.)

LEGFRISSEBB
×