Családbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 24. hétfő, Iván

Önkéntesség a Kossuth Lajos Gyermekotthonban

A Mars Magyarország budapesti irodájának munkatársai önkéntesnapjukon kifestettek három lakrészt, sok százezer forint értékben osztottak szét adományokat, és száznál több személyre főztek az újbudai Kossuth Lajos Gyermekotthonban. 

A vállalatnál hagyomány az önkéntes munka, amelynek helyszíne az idén is a Mars budapesti irodájának otthont adó XI. kerületet választották.

A Kossuth Lajos Gyermekotthon és Általános Iskola 1968. óta gondozza, neveli és oktatja azokat a pszichésen és kis mértékben organikusan is sérülteket. Sok esetben hátrányos helyzetük miatt – ami adódhatott a születési sérülésekből, a családban vagy máshol elszenvedett traumáktól, a gyakori iskolaváltásokból – mentálisan is erősen retardált állapotban kerülnek be az otthonba. Mintha csak otthon festenének...

Az intézmény lakóinak nagy többsége kommunikációs zavarokkal is küzd, amely súlyos diszlexiás, díszgráfiás státuszukból következik, gyenge adaptációs készségük akadályozza őket abban, hogy normál iskolai keretek között legyenek oktathatóak. A növendékek családi kapcsolattartása határozatban foglaltak szerint történik.

A 103 személyes intézményben gyermek-önkormányzat és érdekképviseleti fórum is működik. A belső iskola 98 diák fogadására alkalmas; a gyermekotthonba utaltaknak csaknem fele tanul ott. Mások külső általános iskolában tanulnak, óvodában nevelkednek. Középiskolások számára is otthont nyújt az intézmény.