Családbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. szerda, Miklós

Fogyatékosságról, fogyatékosokról szólnak a programok szerdán a Nemzetiben

A fo­gya­té­kos­ság­gal élők vi­lág­nap­ja számos programjának a Nemzeti Színház ad otthont. A rendezvénysorozat gá­lá­val zá­rul, amelyen a Budapest Bár ze­ne­kar koncertjét és a Beugró cí­mű mű­sor sze­rep­lőit is láthatja a közönség.

A kezdeményező Nem Adom Fel Alapítvány, Újbuda Önkormányzata valamint a rendezvényt támogató Emberi Erőforrások Minisztériuma érzékenyítő programokon, koncerteken és szórakoztató műsorokon keresztül hívja fel a figyelmet a fogyatékos emberek integrációjára. A Jobb Velünk a Világ! című programsorozat keretében 2013 decemberében mérföldkőhöz érkezett a kezdeményezés: a főváros, a kerületi és megyei jogú városok önkormányzatai, valamint három minisztérium képviselői aláírták a parlamentben azt a szándéknyilatkozatot, amely szerint a programhoz csatlakozók vállalják, hogy 2014-től az eddigiek mellett még két megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatnak a közszférában. Ennek eredményeként összesen 119 megváltozott munkaképességű munkavállaló kezdett dolgozni 2014-ben az országban.

A partner önkormányzatok emellett vállalták, hogy a következő évben a HR területen dolgozóknak is tartanak legalább egy olyan tréninget, amelyen szemléletformáló tapasztalati szakértőkkel szélesíthetik ismereteiket. Közös céljuk, hogy a segítő civil szervezetekkel együtt felhívják a társadalom figyelmét a közös felelősségre és a megváltozott munkaképességűek értékeire. Papp Szabolcs, a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője elmondta, a Jobb velünk a világ! rendezvénysorozat tavaly a közügyek szolgálatának színterére lépett. Hozzátette, szeretné, ha minél több fogyatékos és megváltozott munkaképességű ember megmutathatná, hogy képes az értékteremtő munkára, hiszen ez a társadalmi integráció egyik alapja is.

Azóta az önkormányzatok teljesítették kötelességüket, sőt többen jóval meghaladták a minimumként meghatározott két fő foglalkoztatását. Újbuda nyolc megváltozott munkaképességű munkavállalót vett fel idén szeptemberben, létszámuk ezáltal 10-re emelkedett. A önkormányzatok ezzel nemcsak az érintett csoportokat segítik, hanem így kiválthatják a kötelező rehabilitációs hozzájárulást is. Papp Szabolcs hangsúlyozta, jövő év elejétől további önkormányzatok, állami hivatalok és cégek csatlakozásával folytatják a programot.

Szekeres Pál az Emberi Erőforrások Minisztériumának fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa elmondta, tárcája azért vesz részt kezdeményezőként és támogatóként a szemléletváltást ösztönző programban, hogy a figyelem a mindennapok részévé váljon.

Molnár László alpolgármester arról beszélt, hogy Újbuda Önkormányzatának 160 munkatársa vett részt olyan érzékenyítő tréningen, melynek köszönhetően a fizikai akadálymentesítésen túl a befogadó környezetet is megteremtették. - Mindennek köszönhetően válik Újbuda Polgármesteri Hivatala befogadó és sokszínű munkahelyé, olyanná, amely 2014-ben elnyerte a Fogyatékosság-barát Munkahely címet is - tette hozzá az alpolgármester.

A Jobb velünk a világ! Rendezvénysorozat keretében a Nemzeti Színházban napközben érzékenyítő tréningeken vettek részt színészek és középiskolások, míg a Barba Negra Music Klubban, a negyedikeseket várták "kalandtúrára". A Fogyatékos Emberek Világnapját gálaműsor zárja, melynek a Nemzeti Színház ad teret.
- Elképzelni is nehéz lenne egy világot, amelyben csupa olyan ember él, akinek nincs meg a napról napra cipelendő "keresztje" – hangsúlyozta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója. Szerinte a terhek különbözőek, de így vagy úgy, az életet szolgálják. A főigazgató megtiszteltetésnek nevezte, hogy a Nemzetiben rendezik a gálát.

Az est keretében fellép a Budapest Bár, a sérült emberekből álló Nemadomfel Együttes és az integrált Never Give Up Gospel kórus. A legígéretesebb program valószíznűleg a Beugró társulat produkciója lesz: ez alkalommal Rudolf Péter, Kállóy-Molnár Péter, Oroszlán Szonja és Novák Péter lép színpadra, de lesznek fogyatékos előadókkal közös jeleneteik is. - Sokszor mi átlagemberek esetlenül és ügyetlenül viselkedünk a velük való találkozásoknál. Az este helyzetgyakorlatai az ilyen szituációkat dolgozzák fel. Remélem, hogy humorral sikerül rámutatni esetlenségünkre és egyszer majd mindannyian egymásban bízva, egymást elfogadva, odafigyelve, élhetünk együtt - magyarázta a Kossuth-díjas színész.

T.D. - ÚjbudaTV