Családbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. szerda, Miklós

Egyedülálló akadálymentességi felmérés készült Újbudán

Egyedi teszttel, 133 helyszín felülvizsgálatával készült el a Motiváció Alapítvány akadálymentességi felmérése Újbudán. Az egyedülálló vizsgálat feltérképezte a helyi bölcsődéket, óvodákat, egészségügyi, szociális, oktatási intézményeket, művelődési, és közszolgálati intézményeket, valamint a helyi közösségi közlekedés fogyatékos személyek általi hozzáférhetőségét.

Az egyenlő esélyű hozzáférést biztosító fizikai és infokommunikációs környezet akkor akadálymentes, ha annak kényelmes, biztonságos, önálló használata minden ember számára biztosított, ide értve azokat az egészségkárosodott személyeket is, akinek ehhez speciális eszközökre, illetve műszaki megoldásokra van szükségük.

A felmérés szerint a Újbuda közösségi tereinek fejlesztése során az elmúlt években rendkívül nagyléptékű változás történt szoros összefüggésben a 4-es metró üzembe helyezésével. A buszjáratok többsége alacsony-padlós, a 4-es metró, a 4-6-os villamos szintén akadálymentesen vehetők igénybe. Kiemelten fontos megemlíteni, hogy a járművek mindegyike hangbemondásos és olvasható információval is ellátott. A kerületben 22 darab lámpás közlekedési gyalogátkelőhelyén van lehetősége a vak és gyengén látó személyeknek arra, hogy távirányítóval vezérelhető hangjelzést adó, vagy beszélő jelzőlámpák segítségével közlekedhessenek.A különböző intézmények esetében elmondható, hogy az akadálymentesítés a mozgássérült emberek számára a vizsgált esetek többségében megfelelő. A látássérültek számára a legtöbb helyszín azért nem minősíthető akadálymentesnek, mert az intézmény megközelítéséhez csak írott információk állnak rendelkezésre, kevés helyen van még vezetősáv, vagy egyéb közlekedést segítő kontrasztos megjelenítés. A hallássérült emberek számára is „részben akadálymentes” a minősítés, mert az írott információk mellet nincs kiegészítő piktogram. Az infó-kommunikációs akadálymentesítés ezen megoldásai, nem csak a fogyatékos személyeknek nyújtanak segítséget, hanem mindenki számára segítik a megfelelő, egyértelmű tájékoztatást.

Az általános javaslatok közt megtalálható az intézmények közelében könnyen megközelíthető kijelölt parkolók számának növelése, a kijelölt parkolók burkolatának piktogramos felfestése és táblával jelölése; az útvonalak megfelelő felszíni kialakítása (pl: aszfalt, lehetőleg nem kockaköves), eltérő felületű vezetősávval, vagy taktilis jelzéssel, lehetőség szerint piktogramos út irányjelzőkkel ellátva. Nem akadálymentes bejárat esetén, lehetőség szerint alternatív akadálymentes bejárat kialakítása, valamint főleg a közhasználatú intézmények esetén fontos létrehozni a megfelelő vizesblokkot. A legtöbb felmért objektumban lépcsővel áthidalt volt a függőleges közlekedés, ezek többsége megoldható lenne lifttel is, melyben javasolt olvasható és hallható információkat is elhelyezni. Az elmúlt években a XI. kerületben számos pozitív változás ment végbe, minek következtében Újbuda akadálymentesség szempontjából egyre magasabb színvonalú, s a fent említett szempontok figyelembevételével pedig az elkövetkező időszakban is tovább folytatódik a kerület közösségi tereinek fejlesztése.


A felmérés teljes anyaga ide kattintva érhető el.