Családbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. szerda, Miklós

Ajándék a Pető Intézetnek

Az újbudai tűzoltók ausztriai utat ajánlottak fel a mozgássérült gyermekeknek.

A XI. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság csapata az Országos Kismotorfecskendő Bajnokságon immár második éve lett bajnok. Az újbudai tűzoltók egy ausztriai utazást nyertek, amelyet nem használnak fel, hanem úgy döntöttek, hogy felajánlják a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetének (MPANNI) gondozott gyermekei javára. Két család ezzel a lehetőséggel Feriendorf Ossiach üdülőfalujába mehetnek kikapcsolódni jövőre.

Az ajándékot az intézet Villányi úti épületében a december 19-i karácsonyi ünnepségen Menyhért Tamás tű. őrnagy, XI. kerületi tűzoltóparancsnok adta át. Őt Pócsik Attila tű. alezredes, dél-budai katasztrófavédelmi kirendeltségvezető mellett a nyertes csapata tagjai is elkísérték: Polákovics Tamács tű. főtörzsőrmester, Józsa Zoltán tű. törzsőrmester, Várhelyi Bánk tű. őrmester, Beh Gábor tű. törzsőrmester, Csipszer János tű. őrmester, Iván Péter tű. törzsőrmester, Nagy László tű. törzsőrmester, Mózes Attila tű. őrmester. Dr. Pető András az 1940-es években hozta létre a központi idegrendszeri károsodás következtében mozgássérült személyek helyreállítását célzó konduktív pedagógiai rendszert, amelyet az általa vezetett intézet alkalmazott először.

A konduktív nevelési rendszer lehetőséget ad a személyiség minden oldalú kibontakoztatására és ugyanakkor lehetővé teszi a társakkal - csoportban történő - együttműködést is, előkészít a valódi integrációra. Alapgondolata, hogy a központi idegrendszer a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépítésének lehetőségével, amelyek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósítható. Napjainkra az MPANNI a konduktív nevelés egész világra kiterjedő szellemi, kutató, képző, metodikai és minőségbiztosítási központjává vált.