Családbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. szerda, Miklós

Evésterápia a Budapesti Korai Fejlesztő Központban

2015június1010:15

A Budapesti Korai Fejlesztő Központ hamarosan induló terápiás lehetősége az evés-, rágás-, és nyelésproblémákkal küzdő fogyatékos gyermekek ellátására.

BUDAPESTI KORAI FEJLESZTŐ KÖZPONT

Evésterápia különböző eredetű étkezési zavarokkal küzdő fogyatékos gyermekek ellátásában

A Budapesti Korai Fejlesztő Központ hamarosan induló terápiás lehetősége az evés-, rágás-, és nyelésproblémákkal küzdő fogyatékos gyermekek ellátására.

Tapasztalatok szerint nem kapnak elegendő figyelmet sem az alapellátásban, sem a szakemberképzésben az evés-, rágás-, és nyelésproblémák, melyek 100 kisgyermekből hármat súlyosan érintenek! (A súlyosan, halmozottan sérült gyermekek 70%-a, a cerebral parézissel élő gyermekek 50%-a érintett, 20%-uk már kórosan alultáplált az étkezési nehézségek okán. A koraszülött csecsemők akár 70%-ánál tapasztalunk valamilyen étkezési zavart.) A bármilyen okból fakadóan gyomorszondával élő gyermekek esetében a szájon keresztüli táplálás mielőbbi kialakítása jelent kihívást a rehabilitáció során.

Az étkezési zavarok összetett, akár több fejlődési területre visszavezethető problémák. Az egészségügyi alapellátás során kevéssé tudnak érvényesülni a pedagógiai, gyógypedagógiai szempontok, a gyógypedagógus- és pszichológusképzéseiben bonyolultságuk okán nem véletlenül nem kapnak elégséges helyet a problémát érintő orvosi ismeretek. Magyarországon szórványosan előfordulnak evésterápiában tapasztalatot gyűjtő, különböző ágazatokban dolgozó szakemberek. Azonban nincs, vagy alig van hazánkban olyan szakértő, vagy szakértő-csoport, aki a problémát a maga komplexitásában, a lehető legtöbb aspektusát együtt - köztük a gyermek és az őt körülvevő család igényeit és életminőségét - figyelembe véve foglalkozik a terület elméleti és gyakorlati kérdéseivel. Emellett hiányoznak a megfelelő, szülőket tájékoztató anyagok, honlapok is. Ezeket a hiányosságokat orvosolja a Budapesti Korai Fejlesztő Központ nyertes pályázata.A 1115 Budapest, Bártfai u. 34/a
1146 Budapest Csantavér köz 9-11.

Tel/Fax: (06-1) 363 02 70
Email: titkarsag@koraifejleszto.hu
www.koraifejleszto.huA „Rugalmas munkahelyek - családbarát Újbuda” című program, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló projekt. (TÁMOP-2.4.5-12/4-2012-0001)