Családbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 27. kedd, Ákos, Bátor

Családbarát Újbuda eHírlevél 2015/1. szám

Családbarát Újbuda eHírlevél 2015/1. szám

                             Családbarát Újbuda eHírlevél 2015/1. szám

Kedves Olvasónk!
Családbarát hírlevelünk idei első száma segít rátalálni a kerületben működő intézmények és civil szervezetek családi programjaira, összefoglalva a szabadidős lehetőségeket, képzéseket, kedvezményeket, családbarát szolgáltatásokat. Reméljük, hogy hasznos segítséget tudunk nyújtani a tájékozódásban.

Tartalomjegyzék

Újbuda Prizma

Újbudai Humán Szolgáltató Központ – Álláskeresők Teaháza, Női klub,

A kerületben működő családi napközik és játszóházak aktuális férőhelyei

Szülők Háza Családi Konzultációs Központ és Játszóház – Anyanyelvünk ünnepe, Valentin napi móka, Világszép nádszál kisasszony bábelőadás, Farsang, Busójárás, Minimuzsika foglalkozás hétfő délelőttönként,

Családbarát Akadémia – Tanulható-e a családi együttélés művészete?

Újbuda Önkormányzata – esélyegyenlőségi program a kerületben: Újbudán is NŐ a bizalom!

Budapesti Korai Fejlesztő Központ

Budapesti művelődési Központ – Rejtő-kvíz, Verscsengő – Zenés irodalmi estek a BMK-ban,

Ifjúsági szakemberek klubja

Újbudai Kulturális Intézet, KULTI – Csontváry Művészeti Udvarház, Violin király és Hanga királykisasszony, Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

KULTI Gazdagréti Közösségi Ház – Kerekítő, Ringató, Mi van a ládikóban?

KULTI – Kelenvölgyi Közösségi Ház – Egy falat Kelenvölgy – a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény keretében, 130 éves az automobil, Kelenvölgyi Kórustalálkozó

KULTI – Őrmezei Közösségi Ház – Kő-Tár-lat Galéria, Téli Olimpiák története, Újbudai Fészek Klub

KULTI – Albertfalvi Közösségi Ház – Női Sarok, Hogyan lesz 2015 a Te éved? Albertfalvi Baba-Mama Klub, Az első kapavágástól a kiállítási tárgyakig, Női Sarok 2.,

Szentimrevárosi Egyesület – Családos Szakosztály

Újbuda Prizma


Régóta keres munkát? Újból és újból falakba ütközik, de vissza szeretne térni a munka világába gyermeke születése után? Most alkalmat adunk Önnek, hogy képességeit fejlessze a saját sikere érdekében.


Segítünk megtalálni a megfelelő célt és eszközt, hogy Ön sikeres legyen a munka világába való visszatérésben. Regisztráljon ingyenes álláskereső tréningünkre, ahol felkészült szakember segítségével tud meg többet a megfelelő munka megtalálásáról.

Várjuk azokat, akik vissza szeretnének térni a munka világába, de elakadtak a hirdetések, az életrajzok dzsungelében.

Tréningünket február–március hónap folyamán tartjuk.


Regisztrációhoz küldjön egy e-mailt a csaladbarat@ujbuda.hu címre, és kérjük, adja meg nevét és elérhetőségeit, hogy a részletekről tájékoztatni tudjuk a későbbiekben.

A tréninget minimálisan 6 fővel tudjuk elindítani.

Várjuk jelentkezését 2015. február 16-ig. További részletek az előzetes regisztráció után.Újbudai Humán Szolgáltató Központ

Álláskeresők Teaháza

Hétfőnként 13.00–15.00 óra között kötetlen vélemény- és információcserére várnak minden munkakeresőt.

Amiben segítséget nyújtanak: önéletrajz-, kísérőlevél-írás, fényképkészítés, álláslista, internetes böngészés, fax- és e-mailküldés, telefonálás, az első interjú gyakorlása (videotréning), egyéni felmérés, tanácsadás, információk az intézményi háttérről.

Női klub

Főbb témái közé tartoznak a női szerepek, munkavégzés, idő és energiák beosztása, érzelmek megélésének kérdése, gyermeknevelési kérdések.

Minden alkalommal más-más aspektusból járják körül a témát, általános és egyedi sajátosságokat is figyelembe véve, felhasználva a támogató, önsegítő csoport módszertanát, és a pszichodráma eszköztárát.

Időpont: minden hónap utolsó hétfőjén 9.30 órától 11.00 óráig.

A programokon való részvétel ingyenes.

A foglalkozásokat az intézmény trénerei vezetik. A klub ideje alatt jól képzett szakmai munkatársak foglalkoznak a gyermekekkel, így ők sem maradnak „őrizetlenül”.

A programok helyszíne: Újbudai Humán Szolgáltató Központ, 1117 Budapest, Bogdánfy út 7/D., telefon: (+36-1) 688-6990

A kerületben működő családi napközik és játszóházak aktuális férőhelyei
Intézmény neve Címe Szabad férőhelyek Elérhetőség
Bölömbér családi napközi 1116 Budapest, Duránci utca 1. 3 szabad hely Tóthné Bakó Mónika+36 20/402-6572 www.bolomber.hu bolomberbolcsi@gmail.com
Babapihenő Gyermekfelügyelet, Fejlesztő- és Játszóház 1114 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 3/b. fsz. 6. 6 szabad hely Gáspár Zsuzsanna+36 70/3543-019 zsuzsi@babapiheno.hu
Boldogságban Felcseperedni Alapítvány / Manócska Alapítványi Bölcsőde 1117 Budapest, Dombóvári út 6–8.) jelenleg nincs szabad hely Bártfai Henriett06-20/588-4459 manocskabolcsi@gmail.com
Kamaraerdei Kerekerdő Bölcsőde, Kamaraerdei Kerekerdő Óvoda 1112 Budapest, Kamaraerdei út 12–14 jelenleg nincs szabad hely Lestárné Lukács Gizella(+36-1) 249-9772 ,+36 20/585-5289
Züm-Züm Bölcsi 1114 Budapest, Eszék u 13–15. fsz. 2. februártól, márciustól 1-1 férőhely fog megüresedni Kurucz-Kováts Dóra+36 20/482-6564 zumzumbolcsi@gmail.com
Delfino Bölcsőde 1116 Budapest, Kővirág sor 135. jelenleg nincs szabad hely Szabóné Kormos Mónikadelfino@delfino.hu
Szülők Háza 1118 Budapest, Rétköz utca 7.Eleven Center jelenleg nincs szabad hely Grnyedics Katalinkata@szulokhaza.huSzülők Háza Családi Konzultációs Központ és Játszóház


A Szülők Háza egy olyan kulturális és mentálhigiénés program, melynek célja
segítséget nyújtani a családdá válás nehézségeinek leküzdésében, a szülővé válás folyamatában.

Anyanyelvünk ünnepe

Látogassatok el hozzánk február 4-én, szerdán 17:30-kor, és emlékezzünk meg a csodás magyar nyelvről, ami világhírűen gyönyörű és választékos. Számtalan mondóka, népdal, kiszámolós játék, mese őrzi emlékét az eljövendő generációk számára. A szokásos kézműveskedés sem marad el: anyukáknak kedveskedünk, az első kimondott szó alapján készítünk rajzokat.


Valentin napi móka

Idézzük fel együtt Valentin nap alkalmából a szeretet csodálatos pillanatait egy mókás délutánnal. Várunk Benneteket február 11-én, szerdán 17:30-tól. Kézműves foglalkozás keretében készítünk szívecskét, üdvözlőlapot szeretteinknek.
Világszép nádszál kisasszony bábelőadás

Februárban is lesz BODZA Szörp színház a Szülők Házában! Február 13-án, pénteken délután 17:30-tól a sokak által ismert Világszép nádszál kisasszony című előadást nézhetitek meg. A bábelőadás után kézműves foglalkozás keretében együtt ügyeskedhet az egész család. Jegyek elővételben kaphatók.Farsang

Jelmezes felvonulással, zenés drámajátékkal, álarckészítéssel, arcfestéssel és sok-sok játékkal várunk minden pókembert, békát, hercegnőt, vámpírt és boszorkányt február 21-ei farsangi mulatságunkra 10-14 óráig. Jegyek elővételben kaphatók.


Busójárás a szülők házában

Február utolsó hete a télbúcsúztatás jegyében telik. Félelmetes maskarákba bújunk és elijesztjük a ködös, esős, csúnya időt. Mulatozunk, viccelődünk és szuper bulit csapunk. Gyertek el hozzánk február 24-én, kedden 17:30-tól. Csak a táncos lábatokra és jókedvetekre lesz szükség! Kézműves foglalkozás keretében maszkot készítünk.


Minimuzsika foglalkozás hétfő délelőttönként

A Minimuzsika érzelmi fejlesztő zenés játék, sok mozgással. A foglalkozások gerincét az életkor sajátosságaira épülő dramatikus játékok képezik. A fantáziajáték során mondókákat, klasszikus gyermekverseket mondunk, amelyeket ritmikus mozgás is kísér. A ritmusos verseket igényes zenével ötvözzük, zenét hallgatunk, mozgunk, éneklünk. Minden hétfőn 10:30-tól várjuk a kicsiket 6 hónapos kortól és persze a szülőket.

Részletek és további információk a www.szulokhaza.hu/ujbuda oldalon és a +361/246-0880-as telefonszámon.Családbarát Akadémia


Tanulható-e a családi együttélés művészete?

A Családbarát Akadémia létrehozásának ötletét az adta, hogy a családi együttélésnek sok olyan nehézsége és érdekessége van, melyről a hétköznapok során egymás között nagyon kevés szó esik.


Érdeklődés lenne irántuk, de sok a tévhit, a bizonytalan forrásból eredő téves információ, félreértés. A témák némelyikével nehéz, vagy nem illik a mindennapokban foglalkozni, ugyanakkor része az életünknek, a megbízható tudás segítene a gyermeknevelésben, és a családi együttélés különféle problémáinak megoldásában.

A városi életforma megnehezíti a problémák családi körben való megbeszélését, a tapasztalatcserét, az egymást követő generációk és a nagycsalád tudásbázisának átadását. Ennek a hiánynak a pótlására irányulnak a tematikus csoportbeszélgetések.

A kétórás tematikus találkozók két részből állnak. Először szakmailag hiteles ismereteket adunk át a résztvevőknek, ezt a témához kapcsolódó beszélgetés követi. A beszélgetés során fontos, hogy a megszólalásokat biztonságos, támogató légkör fogadja. Mindez segít az elhangzottak továbbgondolásában.

A cél az, hogy hiteles tudás átadásával, az egymás közti kommunikáció megkönnyítésével hozzájáruljanak a családi kapcsolatok és együttélés javításához, időben felismerhetővé és megelőzhetővé téve a súlyosabb problémákat.


Rendezvények február–március folyamán:

2015. február 5. – Együttélés kiskamasz gyermekünkkel

2015. február 19. – A konfliktuskezelés békés lehetőségei a családban

2015. március 5. – Érzelmeink hullámvasútján

2015. március 19– Tévedéseink tanulságai

A programokon a részvétel díjmentes.


Helyszín:
Összefogás Újbudáért Egyesület–Malom Közösségi Tér, Budapest XI., Fehérvári út 88/c.

Kapcsolattartó: Kulcsár Krisztina pszichoterápiás tanácsadó, Oszik Márta pszichológus

A programok fővédnöke: Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő

Weboldal: http://pszichológia.hu/kedves-csaladbaratok/

E-mail: csaladbaratakademia@gmail.comÚjbuda Önkormányzata – esélyegyenlőségi program a kerületben


Újbudán is NŐ a bizalom!

Kiemelt szerepet szán a nők és a családok, ezáltal a munka és magánélet összehangolására a Kerületi Esélyegyenlőségi Program. Ezért idén Újbuda Önkormányzata új programot indít, amelynek célja a XI. kerületi nők esélyegyenlőségének előmozdítása.

A XXI. század társadalmi nyomásának hatására a mai nők egyre több kihívással küzdenek. Szeretnének megfelelni a munkaerőpiac követelményeinek, ugyanakkor a család és munkaidő összeegyeztetését érintő elvárásoknak, mindemellett a média által sugárzott “nőideálnak” és önmaguknak is. A számos szerep sokszor nehézséget okoz a családanyáknak, a gyermeküket egyedül nevelő vagy éppen az élethelyzetükön változtatni kívánó nőknek. Ezért szükségessé vált egy olyan támogató közeg kialakítása, amely szakmailag felkészült, tapasztalt szakemberek tudásának felhasználásával támogató hátteret nyújt a hozzájuk fordulóknak.

Újbuda Önkormányzata a helyi közösségben az egymás iránti bizalom növekedését elősegítő programsorozatot tervez a köz-, az üzleti-, a civil szereplők összefogásával, együttműködésével. Márciusban kezdődő rendezvénysorozatunkról hamarosan hírt adunk.Budapesti Korai Fejlesztő Központ


A Budapesti Korai Fejlesztő Központ fő tevékenysége a kora gyermekkori intervenció, mely 0–6 éves korú, megkésett, eltérő fejlődésű, vagy fejlődési zavar szempontjából veszélyeztetett kisgyermeknek és családjának nyújt segítséget.

A központ feladatának tekinti a kora gyermekkori intervenció magyarországi módszertanának kidolgozását (pl. új vizsgálati el-járások bevezetését) illetve képzéseik révén a tevékenység széles körben történő népszerűsítését, terjesztését.

Jelenleg számos szakemberképzés van folyamatban.

Honlap: http://www.koraifejleszto.hu/index.php?ln=hu&p=text&id=3&m=1000Budapesti Művelődési Központ

1119 Budapest, Etele út 55., telefon: (+36-1) 371-2760, informacio@bmknet.hu


Rejtő-kvíz februártól

A nagy érdeklődésre tekintettel februárban újra útjára indítjuk online kvízjátékunkat négy héten át Rejtő Jenő könyveiből, Rejtő Jenő olvasóinak.

Honlap: rejto.bmknet.huVerscsengő
Zenés irodalmi estek a BMK-ban

Kortárs magyar költők és zenészek mutatják be műveiket, melyek tolmácsolásában részt vesznek a Budapesti Versklub tagjai is. Az estek különlegességét az adja, hogy látogatóink bármikor bekapcsolódhatnak a produkcióba akár előadóként, akár észrevételek és kérdések megfogalmazásával.

Az esteket moderálja: Wiegmann Alfréd Radnóti-díjas rendező

Időpont: 2015. február 13. péntek, 18.00 óra.

Belépődíj: 300 Ft/alkalom.

Információ: Csák Orsolya, telefon: (+36-1) 371-2782, csak.orsolya@bmknet.hu

A program támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.


2015. február 26. csütörtök, 10.00 óra

Ifjúsági szakemberek klubja

Fiatalokkal foglalkozó kulturális, szociális és egészségügyi szakembereket, ifjúságsegítőket, pedagógusokat hívunk klubunkba. Beszélgetésünk témája a korosztályos igényeknek megfelelő közösségi tevékenységek, jó gyakorlatok bemutatása, pénzügyi forrásokkal kapcsolatos információk megosztása.

Klubvezető és moderátor: Fülöp Melinda osztályvezető, telefon: (+36-1) 371-2784, fulop.melinda@bmknet.hu

A programváltoztatás jogát az intézmény fenntartja.


Honlap:
www.bmknet.hu

Facebook: https://www.facebook.com/bmknet

A Budapesti Művelődési Központ nyitva tartása:

Az intézmény nyitva tartása: hétfő–péntek 9.00–19.00, szombat 13.00–18.00 óráig, illetve a hét valamennyi napján rendezvényekhez igazodóan.Újbudai Kulturális Intézet


KULTI – Csontváry Művészeti Udvarház

1111 Budapest, Bartók Béla út 32., telefon: (+36-1) 787-0039, (+36-1) 787-0045.


Violin király és Hanga királykisasszony
– zenés mesejáték

Február 21-én, szombaton 11.00 órától zenés, bábos interaktív mesejáték és hangszervarázs

„Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy hatalmas birodalom, a hangok országa, Pentatónia. Hogy milyen volt ez az ország? Nem volt se északon, se délen, se keleten, se nyugaton, de ott volt mindenütt: a földön, a vízben és a levegőben. Ez a birodalom tele volt csodálatos hangokkal, szépséges dallamokkal, varázslatos muzsikával. Királya is volt néki, ahogy egy rendes országban lennie kell. Úgy hívták, hogy Violin király.” A mese folytatásaként az előadásból megtudhatjuk, hogy mi történt a királykisasszonnyal, hogyan veszítette el és szerezte vissza a hangját az ördögtől, a közreműködő gyerekekkel.

Írta és színpadra alkalmazta: G. Szász Ilona

Zene: Joós Tamás

Játssza: Joós Tamás énekmondó és a résztvevő gyerekek.

Jegyár: 700 Ft.


Vedd ölbe, ringasd, énekelj!
– kisgyerekkori zenei nevelés

2015. január 21-től, minden szerdán 10.00 órától Ringató foglalkozás

A foglalkozásokon az óvodát megelőző korosztály zenei nevelésére kapnak mintát a szülők, a kodályi elvek alapján. Szeretettel várunk a Ringatóra már néhány hónapos gyerekeket is és minden olyan anyukát, apukát, nagyszülőt, aki szívesen énekel, játszik együtt a kicsinyekkel, oldott, szeretetteli légkörben. Aki maga is úgy érzi, fontos az, hogy a művészet eszközeivel neveljünk, aki szívesen énekel, bővíti a dalkincsét, vagy éppen önmaga bátortalan az éneklésben, és segítségre, vagy az énekléssel kapcsolatban kialakult gátlásainak feloldására vágyik egy közösségben.

A foglalkozás vezetője: Gáll Viktória Emese

Jegyár: 1000 Ft.

Időpontok:

február 4., szerda 10.00 óra,

február 11., szerda 10.00 óra,

február 18., szerda 10.00 óra,

február 25., szerda 10.00 óra.KULTI Gazdagréti Közösségi Ház

1118 Budapest, Törökugrató utca 9., telefon: (+36-1) 246-5253


Kerekítő

Kerekítő manóval, ölbéli játékokkal, tornaszeres mozgással 1-3 éves gyerekeknek és szüleiknek.

A Kerekítő Bábos Torna célja, hogy a szülők kedvet kapjanak az otthoni mondókázáshoz, bábozáshoz, énekléshez és teret biztosítson a szabad mozgáshoz esős napokon is.

Ebben a korban a legfontosabb, hogy harmonikus anya-gyermek kapcsolat alakulhasson ki, hiszen a családon belüli érzelmi biztonság hátterével képes a gyermek nyitni a külvilág felé. A korai anya-gyermek kapcsolat az alapja és meghatározója a későbbi társas kapcsolatoknak. A foglalkozáson ezért fontos szempont, hogy az anyuka gyermekével együtt örülhessen egy-egy megszülető örömteli, meghitt pillanatnak.

Ezek az alkalmak lehetőséget nyújtanak ahhoz is, hogy azonos élethelyzetben lévő anyukák (apukákat, nagyszülőket is szívesen látunk) és hasonló korú, közösségbe még nem járó gyerekek találkozhassanak.

Tanfolyamvezető: Szabó-Bellán Tímea

Elérhetősége: (+36-30) 3871-890, timi.szb@gmail.com

Részvételi díj: 1000 Ft/alkalom, 4000 Ft/5 alkalom

Időpont: csütörtökönként 09.30–10.15, 10.30–11.15.


Ringató

  • „Nem lehet egészen boldog ember, akinek nem öröm a zene. Erre azonban tanítani kell az emberiséget, mer magától nem jut el odáig.”

A Ringató foglalkozások célja, hogy a kismamák megtanuljanak egy könnyen énekelhető, de a kodályi elvekhez híven: zeneileg értékes dalanyagot. Ismerkedjenek meg magyar mondókákkal, mozgásos, ölbeli játékokkal.

Cél, hogy a foglalkozások oldott légkörében jó mintát kapjanak az anyukák a legkisebb gyerekek zenei nevelésének a családban történő lehetőségeire.

A Ringatón harminc percesek a foglalkozások, amelynek légköre oldott, felépítése, tartalma előre tervezett, de rugalmasan alkalmazkodik az adott helyzethez. A foglalkozásokon mindig élő énekszó, vagy pár perces hangszerjáték csendül fel, zenei felvételeket soha nem hallgatunk. Ezek mellett a játékdalok, mondókák mellett olyan dalokat is tanulnak a mamák, amelyeket hangulatkeltésre, meghallgatásra szánunk a kicsinyeknek. Ezek lehetnek magyar népdalok, rokon, vagy más népek dalai, komponált dalok.

Hároméves kor alatt nincs direkt tanítás. A foglalkozásokon csak felkeltjük a gyerekek érdeklődését a zene iránt, zenei ingerekkel vesszük őket körül, a szülők pedig mintát kapnak az otthoni éneklés, játék lehetőségeire.

Egy-egy játék sokszori, egymást követő ismétlése elengedhetetlen. Az ismétlések célja, hogy a hangulat, amit egy icipici ölbeli játék kelt, kialakuljon, és valamennyire tartós maradjon.

A foglalkozásokra lehet hozni váltócipőt vagy zoknit, esetleg a 2–3 hónaposaknak kis takarót.

Forrás: www.ringato.hu

Időpont: szerdánként 9.30–10.00, 10.15–10.45, 11.00–11.30.


2015. február 21., szombat 10.00 óra

Mi van a ládikóban? Holdfű Színház élőszereplős, bábos előadása

Mi van a ládikóban? Csakis tőlünk függ. A ládikó nem más, mint cselekedeteink tükröződése, „jutalma”.

Borka és Terka, a jó és a rossz lány. A két véglet. Mégis testvérek, s e testvérek ott lakoznak mindnyájunkban. Talán mert a „jó és a rossz mindig együtt jár”. A népmese szerint a szerénység, a szívbéli jóság, a segítőkészség végül elnyeri méltó jutalmát, a rossz pedig büntetését. Ez így van. Bár a világ néha az ellenkezőjét mutatja. Mégsem szabad elfeledkeznünk erről a népmesei tanításról, még akkor sem, ha nem mindig tudunk e szerint élni.

Az igényes látványvilágú, élőszereplős, bábos, humorban is bővelkedő előadást ajánljuk 3 éves kortól mindenkinek, páratlan népmesekincsünkben való gyönyörködésre.

Magyar népmese feldolgozás Benedek Elek nyomán.

Élőszereplős, bábos előadás 3 éves kortól.

Belépő: 600 Ft (kísérőjegy: 400 Ft).KULTI – Kelenvölgyi Közösségi Ház

1116 Budapest, Kardhegy utca 2., telefon: (+36-1) 424-5363


2015. február
13. 17.00 óra

Egy falat Kelenvölgy – a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény keretében

Február 13. és 15. között országszerte több mint 400 művelődési és közösségi házban ezernél is több program várja a közönséget.

A Kultúrházak éjjel-nappal országos eseménysorozathoz csatlakozva, a Kelenvölgyi Közösségi Ház immár harmadik éve rendezi meg az Egy falat Kelenvölgy programot. Ezen a napon az ide látogatók bepillantást nyerhetnek a helyi alkotóműhelyek és közösségi csoportok mindennapjaiba, megcsodálhatják az autómodell klub ritkaságait, kipróbálhatják a társasjáték szakkör legnépszerűbb játékait, a táncos lábú kicsik és nagyok pedig népi táncházunkban múlathatják az időt. Az eseményt egy közös szalonnasütés zárja, melyre a belépő egy nyárs, szalonna, hagyma és kenyér. A forró teáról természetesen a ház gondoskodik.


2015. február
27. 18.00 óra

130 éves az automobil – kiállítás-megnyitó

Az autózás történelmében Karl Benz 1885-ös Patentwagenje jelenti az alapkövet. A világ autógyártása azóta rengeteg járművel árasztotta el az utakat.

Szebbnél szebb karosszériák, érdekes műszaki megoldások, típusok születtek. A Kelenvölgyi Közösségi Házban tavaly rendezett oldtimerek a XI.–XX. században kiállítás sikere bizonyítja, hogy a közönséget érdekli az autózás története. A Kelenvölgyi Autómodell-gyűjtők klubja tagjainak nemzetközileg is elismert gyűjteményeiben nemcsak modellek találhatók, hanem a régi autókról készült ábrázolások, grafikai műnyomatok, fotók, képek is, melyek színes, gazdag anyagot biztosítanak akár több kiállítás számára is.


2015. február
24. 18:00 óra

Kelenvölgyi Kórustalálkozó – vendégünk a norvég Kordamen énekkar

A norvég Kordamen énekkar magyarországi látogatása kapcsán mutatkozik be Kelenvölgy közönségének.

A kórus 2004-ben alakult. Kezdetben vegyeskar volt, a tagok cserélődtek, és a férfi énekesek nagyobb számú elpártolása miatt most már teljes egészében nőikar. Az énekkarnak 12 tagja van, életkoruk 25 és 75 év között van, valamennyien egy kis faluból származnak, mely Norvégia legnagyobb szigetén, Hinnøya-n található. Jelenlegi karnagyunk, ez év augusztusa óta Sigrid Randers-Pehrson, aki Észak-Norvégia egyetlen hivatásos népdalénekese.

„Kordamen gyakran koncertezik a helyi közösségnek, vagy más énekkarokkal együtt a környéken, Vesterålenen. Leginkább Norvégia északi részén utazgatunk. Eddig egy alkalommal voltunk külföldön, Észtországban hat évvel ezelőtt. Így nagyon várjuk a budapesti utazást!”

A koncerten közreműködik még az MKM Kelenvölgyi Férfikórus, valamint az érdi Rozmaring Kórus.

Szeretettel várunk mindenkit! A belépés ingyenes!KULTI – Őrmezei Közösségi Ház

1112 Budapest, Cirmos utca 8., telefon: (+36-1) 310-06442015. 


2015. február 20., péntek 18.00 óra

Kő-Tár-lat Galéria

Téli Olimpiák története

Borovitz Tamás olimpiai relikviagyűjtő kiállítása

Köszöntőt mond: Keserű András, szakmai referens

A kiállítás anyagát bemutatja: maga a gyűjtő.

Megtekinthető: március 17-ig


2015. február
27., péntek 19.00 óra

Újbudai Fészek Klub

Meghívott vendég: Kovács Róbert, színművész, rendező.

A közismert gyermekszínészből, „A világ legrosszabb gyermekéből” társulatvezetővé avanzsált színművésztől többek között azt is megkérdezzük, hogy „miből lett a cserebogár?”.

Moderátor: Keserű András, szakreferens

Belépődíj: 600 Ft, diáknak, nyugdíjasnak: 300 Ft.KULTI – Albertfalvi Közösségi Ház

1116 Budapest, Gyékényes utca 45-47., telefon: (+36-1) 204-6788


Női Sarok – Beszélgetés nőkkel, a nőket érintő témákról, nem csak nőknek!

Hogyan lesz 2015 a Te éved? 5+1 tipp a sikerhez.

Önismeret – Tervezés – Megvalósítás – Motiváció – Gyakorlás és visszaigazolás – Önfejlesztés

Valódi változást szeretnél az életedben? Sok önsegítő könyvet olvastál már, mégis keresed az utad a kiegyensúlyozottsághoz? Eleged van az általános bölcsességekből, és a rád szabott megoldást keresed? Gyere, és csatlakozz női csoportunkhoz!

További öt alkalom során csoportos coaching keretében igyekszünk a bennünk lévő tudással megtalálni saját válaszainkat.

Témavezető: Szabados Andrea, a Professzionális Coaching Egyesület elnöke, ACC üzleti és vezetői coach.

A belépés ingyenes.

Szabados Andrea, a Professzionális Coaching Egyesület elnöke februártól 5 alkalmas tréninget tart nálunk a KULTI újságban is megjelölt témakörben. Az első összejövetel február 21-én, szombaton 9.00–12.00 óráig lesz. A célközönség elsősorban a fiatalabb nők köre, akik családban és munkahelyükön is helyt próbálnak állni.


Februárban indul új klubunk, az Albertfalvi Baba-Mama Klub

Időpontok: február 5. 10.00–12.00 óráig, február 19. 10.00–12.00 óráig.

Az albertfalvi és kerületi kismamák számára alakuló klub fő témái a természetes gyermekvállalás, babahordozási lehetőségek, környezetvédelmi megoldások keresése otthon a mosható pelenkázástól a befőzésig stb.


2015. február
11. 18.15 óra

Az első kapavágástól a kiállítási tárgyakig

Előadás Kánáról, az Árpád-kori falu feltárásáról

Az Árpád-kori Kána falut bemutató fotókiállításhoz kapcsolódóan Terei György ásatásvezető régész vetített képes előadás keretében mutatja be az egykor gazdag középkori település feltárását, és az előkerült leleteket. Kána a mai napig Magyarország legnagyobb és egyben egyik legjelentősebb Árpád-kori faluja.

A bemutató során nemcsak a falu mindennapjai elevenednek meg, hanem különlegességekről, érdekességekről is hallhatnak az érdeklődők.


2015. február
18. 18.30 óra

Női Sarok – Kerekasztal beszélgetés a Waldorf pedagógiáról

Rudolf Steiner ember- és gyermekszemlélete, az antropozófia

„Nem az a feladatunk, hogy a felnövekvő generációknak meggyőződéseket közvetítsünk. Hozzá kell segítenünk, hogy a saját ítélő erejét, a saját felfogóképességét használja. Tanuljon meg a saját szemével nézni a világban...” (Rudolf Steiner)

Témavezető: Hanny Norbert Waldorf-pedagógus és vendége

A belépés ingyenes.

http://ujbudakulti.hu/Szentimrevárosi Egyesület

Családos Szakosztály


A Családos Szakosztály a szülők és gyermekeik közös együttlétének örömét kívánja elősegíteni színvonalas és rendszeres programok által.

Az apróságoknak a Baba–mama klub összejövetelein szakképzett óvónő segít újabb és újabb ablakot nyitni felfedező útjukon.

A kéthavonta működő Zsibongó klub igényes műsorral és kézműves foglalkozással várja az érdeklődőket. A hagyományok ápolása, a korai kulturális élmények frissessége a biztos magyarságtudat és a hovatartozás meghatározó pillérei.

weboldal: http://szie.org.hu/

A „Rugalmas munkahelyek - családbarát Újbuda” című program, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló projekt. (TÁMOP-2.4.5-12/4-2012-0001)