Családbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 2. szombat, Ottó

Szigorítja az ellenőrzéseket a BKK

Márciusban tovább bővült azoknak a budapesti buszvonalaknak a száma, ahol csak az első ajtón lehet felszállni, április közepétől pedig már két trolibuszjáraton is bevezetik az elsőajtós felszállást - közölte a Budapesti Közlekedési Központ, aki szerint az új ellenőrzési rendszer jól mutatja, nem a büntetésekre hajtanak, hanem arra, hogy kiszűrjék a bliccelőket, és menetjegyváltásra kötelezzék őket.

A tavaly indított felszállási rendszer szerint a sofőr csak az első ajtón engedi felszállni az utasokat, a többit zárva tartja, hogy így egyenként tudja ellenőrizni a menetjegyeket.

 

A bevezetés óta rengeteg észrevétel érkezett az első ajtós felszállással kapcsolatban, a visszajelzések jobbára negatívak. A buszok a lelassult felszállás miatt késnek, a menetidőt nehezen tudják tartani, az utasok pedig azt mondják, gyakori a konfliktushelyzet is a sofőr és az utasok között. Ilyen helyzet, amikor a vezető a leszállók miatt többször kénytelen kinyitni a többi ajtót is, így az ott felszállók jegyeit már nem tudja ellenőrizni.

 

A BKK álláspontja szerint a rendszer a bejáratódás után sok hasznot hoz majd mindenkinek, hiszen elsődleges céljuk nem a pótdíjazás, hanem a jogosulatlanul felszálló, a társaságnak és az utazóknak is kárt okozó bliccelők számának csökkentése.

 

Az elsőajtós felszállást a 120-as,147-es, 224-es, 29-es, 91-es, 38-as, 138-as és a 291-es autóbuszokon, illetve a 73-as és a 79-es trolibuszon vezették be márciustól, de később további járatokat vonhatnak be a rendszerbe. Ha az utasnak a felszálláskor nincs érvényes jegye vagy bérlete, akkor a jármű vezetőjétől emelt áron, 450 forintért vehet vonaljegyet.

 

Áprilistól már 84 nappali autóbusz-, 2 trolibuszvonalon és 31 éjszakai járaton működik az elsőajtós felszállási rendszer. Az utasok a BKK szerint azzal javíthatnak a hatékonyságon, hogy jegyüket, bérletüket, vagy az ehhez szükséges összeget előkészítik, segítve ezzel az autóbuszok menetrend szerinti közlekedését.

 

LEGFRISSEBB
×