Családbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 8. csütörtök, Mária

Menetrendi változások szeptemberben

Több tömegközlekedési járat menetrendje is megváltozik szeptemberben. A nyári pályafelújítások lehetővé tették, hogy több villamosvonalon új menetrendet vezethessünk be, amely rövidebb utazási időt biztosít ügyfeleink számára, hiszen az összehangolt munkák célja részint éppen az volt, hogy az állapotromlás miatt megnövekedett menetidőket visszacsökkentsük. Az átszállások kedvezőbbé tételéhez és az utazási komfort javításához további menetrendi változtatásokat végzünk több autóbusz-járat menetrendjén is.

16-os autóbuszcsalád: sűrűbb követés, új éjszakai járat a Várba

Szeptember 7-étől megváltozik a 16-os, a 16A és a 116-os autóbuszok menetrendje. A Budai Várba közlekedő buszok követési ideje a reggeli és a délutáni csúcsidőben sűrűsödik. A 16-os busz a reggeli és a délutáni csúcsidőben az eddig 6 perc helyett 5 percenként indul, míg a 16A járat a délutáni csúcsidőben szintén 5 perces gyakorisággal, a 16-ossal összehangoltan indul majd. Ezáltal a munkába és hazajárási csúcsidőben a zsúfoltság csökken, az utazás kényelmesebbé válik. Az esti órákban is kényelmesebbé válik a Vár és a Belváros közötti közlekedés: a 16A betétjárat az eddiginél korábban, 19.30 óra körül leáll, viszont a Belvárosig közlekedő 16-os járat 19.00 és 22.00 óra között lényegesen sűrűbben közlekedik, az utazások komfortját lényegesen javítva. A fenti időponttól a Várba is indítunk éjszakai buszjáratot. A metróhálózat 23.30 óra körüli üzemzárását követően az éjszakai hálózat fő közlekedési csomópontja a belvárosban az Astoria, ezért az új 916-os autóbusz - a 16-os útvonalát kibővítve - az Astoria M megálló érintésével az Urániáig közlekedik. Az új éjszakai járat kb. 0:30-ig biztosítja a Várba illetve a Várból való kényelmes hazautazást.


59-es villamos, 8-as, 53-as, 102-es és 112-es autóbusz: gyorsabb közlekedés, villamoshoz hangolt buszközlekedés

Szeptember 16-ájól új menetrendet kap az 59-es és az 59A villamos. A nyári pályafelújítás egyik célja volt, hogy a villamosok menetidejét másfél-két perccel is megnövelő sebességkorlátozásokat feloldhassuk, a menetidőket visszaállíthassuk. A munkák végeztével a 61-es villamoshoz igazodó új menetrendet vezetünk be a vonalakon. A 8-as és az 53-as autóbuszok, valamint az 59-es és az 59A villamosok közötti csatlakozásokat az esti órákban továbbra is biztosítjuk Farkasrét, Márton Áron tér végállomáson. A villamosok menetrendjének változása miatt a 8-as, az 53-as és 102-es autóbuszok menetrendje is megváltozik, ezekhez igazodva pedig a 112-es busz vonalán is új menetrendet vezetünk be, biztosítva mindezen járatok egyenletes, egymáshoz hangolt járatkövetését.


7-es buszcsalád

Szeptember 14-étől a 7-es és a 7A vonalakon is új menetrend szerint járnak majd a buszok. Ennek köszönhetően a hajnali és a késő esti órákban kedvezőbb átszállási lehetőséget biztosítunk az M3-as metró és a buszok között a Ferenciek tere M megállóhelyen. Továbbá, a kisebb forgalmú időszakokban a 7-es vonalcsoporton a mindenhol megálló alapjáratok és a gyorsjáratok egyenletesebben követik egymást, ami az útvonal két végén lévő nagy lakótelepekre hazautazók, illetve onnan a Belvárosba utazók számára előnyös.


9-es és 86-os autóbuszok, 83-as trolibusz

A 9-es és a 86-os buszok vonalán új menetrendet vezetünk be szeptember 21-étől, amelyet a tapasztalati közlekedési adatokkal, statisztikailag mért menetidő adatokkal finomítottunk az eddigihez képest. A változtatás célja, hogy a fenti időponttól a jelenleginél egyenletesebben kövessék egymást az óbudai szakaszon az autóbuszok. Ennek megfelelően az első és utolsó járatok indulási ideje is pár perccel változik. Szintén a 9-es busz menetrendjéhez igazítjuk a 83-as trolibusz menetrendjét.


175-ös autóbusz

Szeptember 14-étől a 175-ös autóbusz vonalán új, a H8-as hévhez igazodó menetrendet vezetünk be. Ettől a naptól az autóbuszok olyan időpontban indulnak Újpalota, Szentmihályi út végállomásról, hogy a H8-as hév Gödöllő felé tartó vonataira átszállási lehetőséget biztosítunk Cinkota H végállomáson a reggeli csúcsforgalom idején.


118-as autóbusz

Szeptember 16-ától a Budapest-Esztergom vasútvonal felújítása miatt szünetelő vonatközlekedéshez igazodva a 118-as autóbusz útvonalát lerövidítjük: csak a Szentlélek tér H és az Óbuda autóbuszgarázs megállók között közlekedik a járat, az ideiglenesen bezárt vasútállomást nem érinti átmenetileg.


226-os autóbusz

A Margitsziget megközelítési lehetőségeit bővíti és az Óbudai-szigetet bejárva azt is bevonja a tömegközlekedésbe a Budapesti Közlekedési Központ új járata, amely 226-os számmal 2013. augusztus 17-én, szombaton reggeltől közlekedik. Az új idényjárattal a Nyugati pályaudvar és az Óbudai-sziget között lehet utazni a nyári időszakban hétvégéken és ünnepnapokon. Az új járat ráadásul - a korábbiakban közöltekhez képest - hosszabban, szeptember 30. helyett október 13-áig közlekedik a Nyugati pályaudvar M és az Óbudai-sziget között.


908-as és 992-es autóbusz

Augusztus 31-éről szeptember 1-jére virradó éjszakától a 908-as és 992-es éjszakai autóbuszok útvonala módosul: a cinkotai hév-állomásnál nem térnek be a járatok az Állomás térre, hanem a Vidám vásár utcában állnak meg a buszok. Emiatt módosul a 908-as menetrendje: a Cinkota autóbuszgarázstól egy perccel később indulnak a járatok.


47-es és 49-es villamos

A Kiskörúton a nyáron bevezetett új jelzőlámpás összehangolás (villamos "zöldhullám") a villamosok közlekedését gyorsabbá tette. A gyorsabb közlekedés megvalósulása a tapasztalatok alapján stabilnak bizonyult, ezért hatásait átvezetjük a menetrendben, a menetidők csökkentésével.


Őszi menetrendek

Szeptember 2-ától bevezetjük az őszi menetrendet a Margitszigeten közlekedő 26-os autóbusz vonalán.

A strandidő elmúltával szeptember 1-je után a 171-es autóbusz már nem közlekedik az idén.

Budapesti Közlekedési Központ (2013. 08. 27.)