Családbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 14. vasárnap, Tibor

Akadálymentes járatok Budapesten

A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ folyamatosan törekszik új és használt járművek forgalomba állításával a régi, elavult fővárosi autóbuszflotta lecserélésére. Az elmúlt másfél évben Budapestre érkezett járművek akadálymentesek - áll a BKK közleményében, a budapest.hu oldalon.

A fejlesztések eredményeképpen szinte a teljes autóbusz hálózaton alacsonypadlós és ezáltal akadálymentes utazási lehetőséget biztosítanak 2013. január 1-jétől. Az új év elejétől forgalomba állnak a közelmúltban vásárolt használt, de jó állapotú, alacsonypadlós Mercedes Citaro és Volvo 7700-as járművek, amelyeket a BKV üzemeltet.

A kibővült és megújult autóbuszflotta összességében annyi alacsonypadlós szóló és csuklós járművel rendelkezik, hogy a térbeli elosztásnak köszönhetően néhány kiegészítő jellegű, csak csúcsidőben közlekedő, illetve midibuszokkal kiszolgált járat kivételével minden vonalon közlekedni fognak alacsonypadlós autóbuszok. Az újonnan forgalomba álló Volvo 7700 típusú akadálymentes autóbuszok (38 db) a BKV Kelenföldi telephelyére kerülnek 2013 májusától 150 új, Mercedes Citaro 2 típusú autóbusz áll forgalomba Budapesten a VT-Transman üzemeltetésében.

A járművek korszerű, alacsonypadlós, légkondicionált, az európai sztenderdeknek megfelelő járművek lesznek, a flotta fele csuklós, fele kéttengelyes, szóló kivitelű. A buszok az új buszüzemeltetési modell keretében állnak forgalomba, és beszerzésüknek köszönhetően megszűnhet a súlyos járműhiány Budapest autóbusz-közlekedésében. A fővárosban hét év után először állnak ismét forgalomba új buszok.