Családbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 23. csütörtök, Emőke

Cirkuszközpont nyílik a kerületben, zsonglőrködés volt a Montághban

Hamarosan cirkuszközpontot nyit Újbudán a Magyar Zsonglőr Egyesület. Ehhez kapcsolódóan a Montágh Imre Általános Iskolában tartottak zsonglőrfoglalkozást január 12-én. Az eseményen az önkormányzat Közös a napunk! címmel indított, integrációt segítő óvodai programjának szereplői vettek részt.

Tavaly november elején jelentette be az önkormányzat, hogy a kerület valamennyi óvodájára kiterjesztené a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek integrációját segítő Közös a Napunk! programot. A három pillérre (mesejátékra, óvodapedagógusoknak tartott érzékenyítő tréningre, valamint a szülők bevonására) épülő projekt során a Montágh Imre Általános Iskola SNI-s diákjai adják elő óvodás társaiknak a „Zene a dombtetőn” című mesét állatfigurák bőrébe bújva, megszemélyesítve ezzel a különféle fogyatékosságokat. A hangszeres kísérettel előadott mese rendszerint felszabadult, közös játékba torkollik, miközben az óvoda- és gyógypedagógiai szempontoknak is megfelelő előadás szórakoztatva formálja a kicsik világképét.

A Magyar Zsonglőr Egyesület elnöke még novemberben bejelentette, hogy meglepné és jutalmazná az SNI-s gyermekszínészeket egy közös játékkal. Ennek eredményeként január 12-én zsonglőrfoglalkozást tartottak a Montágh tornatermében. A program bemutatóval kezdődött, majd kiscsoportokra bontva ismerkedtek a gyerekek a zsonglőreszközökkel (virágbottal, zsonglőrbuzogánnyal, zászlós poival, jojóval, diabolóval és zsonglőrlabdákkal). A két órás foglalkozás végén bemutatták egymásnak frissen szerzett tudásukat. A cirkuszi eszközök jól használhatóak akár diszlexia kezelésére, akár hátrányos helyzetű csoportok megerősítésére. A fejlesztő munkának köszönhetően rendszerint javul a koordináció, a koncentráció, a testtudat, a testérzékelés, a ritmusérzék és más készség, képesség.

A Magyar Zsonglőr Egyesület márciusban Inspirál néven nyit cirkuszközpontot Újbudán, olyan helyet, ahol művészeknek nyújtanak gyakorló- és alkotóteret, az érdeklődőknek pedig különféle foglalkozásokat tartanak.

H.L.

LEGFRISSEBB
×

Tudatos Szülő, Tiszta Gyermek – Drogprevenció Újbudán  

„Ez hogy lehet? – hallottam önmagam segélykiáltását, amint megtudtam. Mindig azt gondoltam: „Á, az én gyerekem soha!” – néha ugyan hallottam egy s mást a drogról, ám elképzelni sem tudtam, hogy ez velünk, a mi családunkban előfordulhat. Legyintettem és éltem tovább a már megszokott – ha lehet ilyet mondani – feszültséggel, meg nem értéssel, konfliktusokkal teli családi életem. Hajtottam a munkahelyemen, dolgoztam keményen. Néha még a munkát is hazahoztam. És ha gyerek nem jól tanul? – elintéztem némi fenyegetőzéssel, mi lesz, ha megbukik, hol dolgozhat majd a jövőben. Itt tartunk. Mit tettem, mit csináltam rosszul? – kérdeztem magamtól, míg az önvád lassan körbeölelt. – Kihez forduljak, ki tud segíteni? Mit kellett volna másképp tennem? – cikáztak tovább a kérdések a fejemben, egyik a másik után. – Csak, nehogy megtudja valaki! – gondoltam és nagyon-nagyon kétségbe estem…” (Szülő)