Családbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 29. szombat, Péter

Cirkuszközpont nyílik a kerületben, zsonglőrködés volt a Montághban

Hamarosan cirkuszközpontot nyit Újbudán a Magyar Zsonglőr Egyesület. Ehhez kapcsolódóan a Montágh Imre Általános Iskolában tartottak zsonglőrfoglalkozást január 12-én. Az eseményen az önkormányzat Közös a napunk! címmel indított, integrációt segítő óvodai programjának szereplői vettek részt.

Tavaly november elején jelentette be az önkormányzat, hogy a kerület valamennyi óvodájára kiterjesztené a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek integrációját segítő Közös a Napunk! programot. A három pillérre (mesejátékra, óvodapedagógusoknak tartott érzékenyítő tréningre, valamint a szülők bevonására) épülő projekt során a Montágh Imre Általános Iskola SNI-s diákjai adják elő óvodás társaiknak a „Zene a dombtetőn” című mesét állatfigurák bőrébe bújva, megszemélyesítve ezzel a különféle fogyatékosságokat. A hangszeres kísérettel előadott mese rendszerint felszabadult, közös játékba torkollik, miközben az óvoda- és gyógypedagógiai szempontoknak is megfelelő előadás szórakoztatva formálja a kicsik világképét.

A Magyar Zsonglőr Egyesület elnöke még novemberben bejelentette, hogy meglepné és jutalmazná az SNI-s gyermekszínészeket egy közös játékkal. Ennek eredményeként január 12-én zsonglőrfoglalkozást tartottak a Montágh tornatermében. A program bemutatóval kezdődött, majd kiscsoportokra bontva ismerkedtek a gyerekek a zsonglőreszközökkel (virágbottal, zsonglőrbuzogánnyal, zászlós poival, jojóval, diabolóval és zsonglőrlabdákkal). A két órás foglalkozás végén bemutatták egymásnak frissen szerzett tudásukat. A cirkuszi eszközök jól használhatóak akár diszlexia kezelésére, akár hátrányos helyzetű csoportok megerősítésére. A fejlesztő munkának köszönhetően rendszerint javul a koordináció, a koncentráció, a testtudat, a testérzékelés, a ritmusérzék és más készség, képesség.

A Magyar Zsonglőr Egyesület márciusban Inspirál néven nyit cirkuszközpontot Újbudán, olyan helyet, ahol művészeknek nyújtanak gyakorló- és alkotóteret, az érdeklődőknek pedig különféle foglalkozásokat tartanak.

H.L.

LEGFRISSEBB
×

Esélyt teremtünk  

Újbuda Önkormányzata évek óta kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az esélyegyenlőség elve alapján a hátrányban élő, nehézséggel küzdő lakosai életminőségét javítani tudja, civil és vállalati partnereivel közösen. Kerületünkben újabb és újabb programok hívják fel a figyelmet az esélyegyenlőség kialakításának fontosságára. Molnár László alpolgármestert arról kérdeztük, miért fontos a fogyatékos emberek integrációja, és milyen projektekkel segítik őket?