Családbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 23. csütörtök, Emőke

Új ünneppel bővül a kalendárium

Az idei évtől kezdődően június 1-je a Szülők Nemzetközi Napja - derült ki a Szülők Háza Alapítvány által tartott sajtótájékoztatón.

Negyedik alkalommal ünnepli a világ a „Global Day of Parents” ünnepet a nyár első napján. A Szülők Nemzetközi Napját az ENSZ rögzítette egy 2012-es határozatban azért, hogy legyen egy nap, amelyen köszönetet mondunk a szülők gyermeknevelés terén nyújtott önzetlen és életük végéig tartó elhivatottságáért. Több hazai szervezet – köztük a Magyar Női Unió és a Szülők Háza Alapítvány – kezdeményezte már, hogy Magyarország is lépjen be az ünnepet hivatalosan is megtartó országok sorába. A nemzetközi naphoz kapcsolódóan június 5-re a főszervező Szülők Háza Alapítvány, valamint az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány és további öt családsegítő szervezet egész napos családi programot hirdetett a Kopaszi gátra. Szülők és gyerekek együtt ünnepeltek; a programok között volt kézműves játék, óriás buborék show, masszázzsal és „Mint a Pinty” koncert is.

A programhoz az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága is csatlakozott. A különféle szülői szervezetekkel (egyszülős, nagycsaládos, fogyatékos gyermeket nevelő, nevelőszülős és örökbefogadó családokkal) együttműködésben idén első alkalommal megtartott Szülők Ünnepe arról szólt, hogy ezen a napon minél több, szülőket segítő, a szülők testi-lelki egészségét, boldogulását támogató szolgáltató szervezet és cég kínáljon ingyenes vagy kedvezményes szolgáltatást. - A szülőknek felelősséggel, biztonságban és szeretetben kell nevelni gyermekeiket, hogy boldogok lehessenek – fogalmazott Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Hangsúlyozta, hogy a szülői szerep az édesanya és az édesapa szövetségéről szól. Ugyanakkor fontos, hogy az egyszülős, fogyatékos gyermeket nevelő vagy bármely más nehézséggel szembe néző családok megkapják a megfelelő támogatást. Mint mondta, kormányzati oldalról az egyik legfőbb feladat, hogy felkarolják a jó kezdeményezéseket és olyan biztonságos, kiszámítható, támogató környezetet teremtsenek Magyarországon, amelyben minél többen érzik azt, hogy itt jó gyermeket nevelni, jó családot alapítani. Kemény Dénes, világhírű vízilabdaedző, a Szülők Háza Alapítvány fővédnöke a szervezet rászoruló gyermekekért végzett tevékenységét emelte ki. A támogató cégek és a rászoruló családok összehozásával céljuk, hogy ne csupán a gyermekeket, hanem egész családjukat jobb helyzetbe hozzák, hosszú távú megoldást nyújtva ezzel számukra. – Szülőnek lenni éppen úgy hivatás, mint tűzoltónak, rendőrnek vagy orvosnak lenni – fogalmazott Regős Judit, a Szülők Háza Alapítvány elnöke. Hozzátette: - A szülő huszonnégy órában teszi a dolgát, de ő is ember és el is fáradhat. Azért fontos ez az ünnep, mert adni akkor lehet, ha az ember néha kap is.

H. L.

LEGFRISSEBB
×

Tudatos Szülő, Tiszta Gyermek – Drogprevenció Újbudán  

„Ez hogy lehet? – hallottam önmagam segélykiáltását, amint megtudtam. Mindig azt gondoltam: „Á, az én gyerekem soha!” – néha ugyan hallottam egy s mást a drogról, ám elképzelni sem tudtam, hogy ez velünk, a mi családunkban előfordulhat. Legyintettem és éltem tovább a már megszokott – ha lehet ilyet mondani – feszültséggel, meg nem értéssel, konfliktusokkal teli családi életem. Hajtottam a munkahelyemen, dolgoztam keményen. Néha még a munkát is hazahoztam. És ha gyerek nem jól tanul? – elintéztem némi fenyegetőzéssel, mi lesz, ha megbukik, hol dolgozhat majd a jövőben. Itt tartunk. Mit tettem, mit csináltam rosszul? – kérdeztem magamtól, míg az önvád lassan körbeölelt. – Kihez forduljak, ki tud segíteni? Mit kellett volna másképp tennem? – cikáztak tovább a kérdések a fejemben, egyik a másik után. – Csak, nehogy megtudja valaki! – gondoltam és nagyon-nagyon kétségbe estem…” (Szülő)