Családbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 28. kedd, Gedeon, Johanna

Esélyek utcája: fesztivál a tolerancia jegyében

Az esélyegyenlőségre és a családbarát szemléletre hívta fel a figyelmet Újbuda Önkormányzata az Esélyek utcája fesztivállal május 27-én. A rendezvényt a Tranzit Art Café-ban tartották, a fellépők között volt Lackfi János, Berecz István, a Maszk Bábszínház illetve az Inspirál Cirkuszközpont is.

Újbuda Önkormányzata évek óta kiemelt figyelmet fordít a hátrányos helyzetű, nehézségekkel küzdő lakosokra, de Molnár László szociális ügyekért felelős alpolgármester szerint a segítségnyújtáshoz összefogására is szükség van.Lapunknak elmondta: - Számos vállalatnál és civil szervezetnél megvan a segítő szándék, az önkormányzat feladata, hogy összehozza a különböző szektorok képviselőit, szakembereit - mondta. Az esélyegyenlőség és tolerancia jegyében tartott fesztiválhoz kapcsolódó konferencia fő témája is a kollektív segítségnyújtás volt. Csernus László önkormányzati képviselő, CSR tanácsnok szerint a társadalmi felelősségvállalás nem képzelhető el a különféle szektorok hatékony párbeszéde és együttműködése nélkül. Lapunknak összefoglalta: – Fontos, hogy tudjunk egymásról és látható módon tudjunk együtt tevékenykedni – mutatott rá Csernus, aki szerint jó lehetőség erre a fesztivállal egy időben indult eselyekutcaja.ujbuda.hu weblap, amely hosszú távon kívánja együttműködésre, közös gondolkodásra, partnerségek kialakítására hangolni a feleket.

Novák Péter a nap egyik házigazdája, a szervező Kultúrpart Csoport vezetője szerint a művészet, a zene, a tánc nyelve képes lerombolni a határokat és közösségé tudja szervezni az embereket. – Nem győzzük elégszer ismételni, hogy a világ amiről álmodunk, amelyben élni szeretnénk, azon alapszik, hogy empatikusak legyünk – mondta. A fesztiválozók kulturális és speciális érzékenyítő programokon is részt vehettek: a Nem Adom Fel Alapítvány tréningcsapata segített megismerni milyen nehézségekkel küzdenek a fogyatékos emberek, milyen a kerekesszékes közlekedés. Ezen kívül lehetett kézműveskedni a Down Alapítvány sérült fiataljaival, a segítő kutyák pedig bemutatták, milyen különleges társai az embernek. A Jó-Lét Alapítvány szakmai segítséget kínált a munka világába visszatérő nőknek.

H. L.

LEGFRISSEBB
×

Tudatos Szülő, Tiszta Gyermek – Drogprevenció Újbudán  

„Ez hogy lehet? – hallottam önmagam segélykiáltását, amint megtudtam. Mindig azt gondoltam: „Á, az én gyerekem soha!” – néha ugyan hallottam egy s mást a drogról, ám elképzelni sem tudtam, hogy ez velünk, a mi családunkban előfordulhat. Legyintettem és éltem tovább a már megszokott – ha lehet ilyet mondani – feszültséggel, meg nem értéssel, konfliktusokkal teli családi életem. Hajtottam a munkahelyemen, dolgoztam keményen. Néha még a munkát is hazahoztam. És ha gyerek nem jól tanul? – elintéztem némi fenyegetőzéssel, mi lesz, ha megbukik, hol dolgozhat majd a jövőben. Itt tartunk. Mit tettem, mit csináltam rosszul? – kérdeztem magamtól, míg az önvád lassan körbeölelt. – Kihez forduljak, ki tud segíteni? Mit kellett volna másképp tennem? – cikáztak tovább a kérdések a fejemben, egyik a másik után. – Csak, nehogy megtudja valaki! – gondoltam és nagyon-nagyon kétségbe estem…” (Szülő)