Családbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 27. kedd, Ákos, Bátor

Esélyegyenlőségi Világnap május 5-én

2009, azaz a lisszaboni szerződés hatálybalépése óta az esélyegyenlőség napját május 5-én ünnepeljük. Ezek az alapelvek minden területen alkalmazandók, különös tekintettel a gazdasági, társadalmi, kulturális és családi életre. Ahhoz, hogy az esélyegyenlőség elve a gyakorlatban is érvényesülhessen, szükség lehet úgynevezett pozitív megkülönböztető intézkedésekre is.

Az esélyegyenlőség egy olyan általános alapelv, amelynek leglényegesebb szempontjai: a nemzeti hovatartozás miatti diszkrimináció tilalma, valamint a nők és férfiak egyenlő bérezése. Ezt kiegészítendő, 2009-ben született egy új, a diszkrimináció tilalmáról szóló cikkely, melynek célja, hogy a nembeli, a faji, az etnikai hovatartozáson, a koron, a vallási, a lelkiismereti, és a szexuális érdeklődésen alapuló diszkrimináció leküzdése, továbbá tartalmazza a gyermekek jogait, valamint támogatja a rasszizmus, az idegengyűlölet és a homofóbia elleni küzdelmet, valamint a kisebbségekhez tartozó személyek védelmét is.

Magyarországon a 2003. évi CXXV. törvény az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény meghatározza az egyenlő bánásmód követelményeinek érvényesítését a foglalkoztatás, a szociális biztonság és egészségügy, a lakhatás, az oktatás és képzés, valamint az áruk forgalma és szolgáltatások igénybevételeinek területén. A Köztársasági Esélyegyenlőségi Program célja, hogy az élet valamennyi területén megelőzze a hátrányos megkülönböztetést és elősegítse egyes társadalmi csoportok tagjainak esélyegyenlőségét. Az önkormányzati esélyegyenlőségi program tartalmazza különösen a helyi közügyekkel és a települési önkormányzat által ellátott feladatokkal kapcsolatos célokat, megvalósításuk forrásigényét és végrehajtásuk tervezett ütemezését.

Az Esélyegyenlőségi világnak alkalmából rendezett eseményeken előadások, kerekasztal beszélgetések, valamint szituációs játékok segítségével beleképzelhetjük magunkat egy-egy érintett személy vagy csoport élethelyzetébe. Hazánkban az elmúlt években eme világnaphoz kapcsolódóan az ország számos pontján tartottak ún. szemléletformáló, érzékenyítő rendezvényeket, melyeknek fő célja az ép és a fogyatékkal élő, illetve különböző kissebségi csoportba tartozó emberek társadalmi szakadékát átívelő híd megépítése.Újbuda Önkormányzatának Kerületi Esélyegyenlőségi Programja itt található:


forrás: wikipedia.org, ec.europa.eu, tempus.hu, Ebktv.