Családbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. szerda, Miklós

Akadálymentesítési támogatás 2016

Január 1-től duplájára, azaz 300 ezer forintra nőtt a mozgáskorlátozott személy részére igényelhető, vissza nem térítendő állami támogatás összege. A támogatást, egy akadálymentes lakás építéséhez vagy vásárlásához, valamint az akadálymentesítés többletköltségeire tízévente újra lehet igényelni.

Az akadálymentesítési támogatást új építésű vagy meglévő lakás esetén a mozgáskorlátozott személy vagy a vele együtt költöző közeli hozzátartozó vagy élettárs igényelheti, illetve önkormányzati lakás esetén, határozatlan idejű bérleti jogviszonnyal rendelkező személy is, ha a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozó vagy élettárs a mozgáskorlátozott személy.

A kérelem benyújtásakor igazolni kell a mozgásszervi fogyatékosságot, illetve a súlyos mozgáskorlátozottságot, valamint csatolni kell az akadálymentesítési munkák műszaki leírását, valamint azok építési költségét tartalmazó költségvetést.


Akadálymentesítési munkának számít:
a) lépcsőt helyettesítő feljáró, rámpa kialakítása,
b) elektromosan távirányítható nyílászárók, nyitó berendezések, távnyitó szerkezetek beépítése,
c) kaputelefon beszerelése,
d) korlátok, kapaszkodók beépítése, felszerelése,
e) ajtó kiszélesítése, küszöbök megszüntetése, padlóburkolat csúszásmentesítése, járda kialakítása,
f) beépített bútorok áthelyezése, különleges elhelyezése, kialakítása,
g) különleges fürdőszobai és konyhai berendezések elhelyezése, átalakítása, áthelyezése, kialakítása, csaptelepek, szerelvények, eszközök felszerelése, kialakítása a fogyatékosság jellege által indokolt módon és mértékben,
h) higiéniai helyiségek kialakítása és átalakítása, méreteinek növelése, kádak, zuhanyzó tálcák kiegészítő berendezésekkel történő kiváltása,
i) felvonó, lépcsőjáró emelőszerkezet létesítése,
j) elektromos szerelvények, aljazok, kapcsolók áthelyezése,
k) lakás komfortfokozatának növelése céljából gáz, illetve egyéb, szilárd tüzelőanyag mozgatását nem igénylő közmű bevezetése, illetve belső hálózatának kialakítása, központosított fűtés kialakítása vagy cseréje, beleértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.

Az akadálymentesítési munka része a fenti munkákhoz közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka is, az akadálymentesítés közvetlen költségeinek legfeljebb 40%-áig.


FONTOS
: A támogatott személy köteles a lakás akadálymentesítése esetén a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő teljes költség legalább 70%-áról saját nevére kiállított számlákat bemutatni.
Az akadálymentesítési támogatás igénylésének alábbi a menete: személyesen vagy megbízott útján, fel kell keresni, a lakhelyhez legközelebb eső pénzintézetet, ahol jelezheti az igényét, illetve felvilágosítást kaphat az igénylés menetéről. Fiókja válogatja, hogy ott kitöltik, vagy oda adják az adatlapot az igénylőnek. A támogatást a MEOSZ írásos javaslata alapján az erre felhatalmazott hitelintézet folyósítja. A támogatás felhasználásáról (az elköltés módjáról, a megvalósított akadálymentesítésről) a folyósítást követő 120 napon belül írásban be kell számolni a MEOSZ-nak. A megvalósított akadálymentesítést a MEOSZ ellenőrizheti.

 

Újbudán az illetékes egyesület:

Mozgássérültek Budapesti Egyesülete
Budai Információs Központ: 1119 Budapest, Mérnök u. 40.
E-mail: budaikozpont@mbeinfo.hu
Személyes ügyfélszolgálat: minden hónap második keddjén 14.00-17.00

Mozgássérültek Budapesti Egyesülete
Központ: 1136, Budapest, Hegedűs Gyula u. 43., 1-329-5299
E-mail:
pestikozpont@mbeinfo.hu
Honlap:
www.meoszinfo.hu/interaktiv/egyesuletek_56/