Családbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. szombat, Tivadar

2011 a Családok Éve

A Katolikus Püspöki Konferencia 2011-et a Család Évének nyilvánította, amelyről számos hitközösség, köztük a Ciszterci Szent Imre Plébánia is egész éves programsorozattal emlékezik meg. A kerület egyik központi templomában vezető szolgálatot teljesítő Brückner Ákos Előd atya az ünnepi év kapcsán hívta fel az emberek figyelmét, mennyire fontos ápolnunk a család örök emberi értékét.

"Az év kapcsán a legfontosabb megemlítenem a püspöki kar üzenetét, mely szerint most, a nehéz időkben a legfontosabb összefognunk és kibékülnünk egymással, hogy határon innen és túl csak egyetlen magyarság létezzen. Ebben fontos szerepe van a társadalom legelemibb építősejtjének, a családnak is. Én magam egy hétgyermekes családból származom, és büszke vagyok édesapámra, hogy volt bátorsága a népes család mellett döntenie.

Az 1945 körüli háborús időszakban, majd a Rákosi korszak kezdetén ugyanis merész elhatározásnak számított nagycsaládot vállalni. Szüleimnek ezért örökké hálás leszek, családi hátteremnél fogva pedig természetesen magam is családiasan gondolkodom. Ezt erősítette a ciszterci szerzetesi nevelésem, hiszen a mi rendünk erősítette meg Európában a család értékeit, a közösségek összetartását. Szép példáját adták ennek az adventi időszakban a kerületiek.

A Baba-mama kör minden szerdán nálunk tart találkozót, de a vezetők lebetegedtek, így le akarták mondani a programot. A többi klubtag azonban összefogtak, kezükbe vették az irányítást, és mégis megtartották az eseményt. Tudták, sokaknak szüksége van a lelki támogatásra. Ezt az egymásra figyelést hirdetjük ebben az évben, erre van a legnagyobb szükség rohanó, és egyre kiüresedő világunkban.

Már XVI. Benedek pápa is azt fogalmazta meg körlevelében, hogy az üdvösséghez vezető út önkéntességgel, empátiával és odafigyeléssel van kikövezve. Napról napra figyelmeztetnünk kell magunkat, hogy nem minden pénzkérdés. Nem fizetünk anyánknak az ebédért, a jó szóért, vagy apánknak, hogy megtanított biciklizni. Ma nagyon sok fiatal él jobb körülmények között az én szüleimnél, mégis ódzkodnak a gyermekvállalástól. De az élet minden területén szükség van olyan értékekre, amelyek nem profitérzékenyek. Ilyenek a barátság, a szeretet, a családi összetartás, a másik segítése, amelyek nélkül nem lehetünk boldogok. De a családok évében hangsúlyozzuk a házasság szentségének jelentőségét is. Elérendő cél, hogy az embereknek legyen elég bátorságuk összekötni életüket valakivel, és ha megtették, felelősséggel, tisztelettel és szeretettel éljék le életüket párjukkal.

A Szent Imre Plébánia eddig is az elsők között igyekezett támogatni a családokat. Nemrég tartottuk családi karácsonyköszöntő ünnepségünket, házaspárok találkozóját, majd a Csigaházasok klubját rendeztük meg, de az újévben is számos programmal készülünk.

Családgondozási szolgálatunk keretében minden apró ügyben segítjük a hívőket. Ha családi konfliktus van, idős embert kell ellátni, vagy éppen babakocsira van szükség, minden helyzetben igyekszünk orvosságot találni a problémára. Mindemellett a Katolikus Karitász is sokat tesz a családokért és a családtalan hajléktalanokért. A jót pedig, ahogyan egyszer mindenki, mi is visszakapjuk. Épp mostanában érkezett hozzám egy karácsonyi köszöntő levél egy családi fényképpel, amelyben Placid atyát idézték. Ebből a megható kedvességből tudtam, hogy nemcsak mi keressük Istent, hanem Isten is megkeres minket."