Családbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 29. szombat, Péter

Újbuda városrészei kiemelkedően családbarátak

Előkelő helyen szerepelnek Újbuda városrészei az FHB Bank családbarát környék-indexében. Ez az összetett mutató Budapest 191 városrészét elemzi és hasonlítja össze, számos szempont szerint (zöldövezet, intézményi ellátottság, stb.), egy család otthonvásárlásával kapcsolatos elvárásaihoz, igényeihez mérten.

A leginkább családbarát helyszínek között kizárólag budai területek vannak a II. és XI. és XII. kerület szerepelt jól a listán. A Családbarátkörnyék-index Budapest minden egyes városrészére meghatároz egy értéket 1 és 10 között, amiben a családok számára legfontosabb szolgáltatások, életkörülmények szerepelnek. Az értékek alapján bárki könnyedén össze tudja hasonlítani az általa vizsgált területek mutatóját, nem csak az átlagárak, vagy az ingatlanok kora, hanem egy sokkal komplexebb mutató a családbarátság alapján is. A mutató két legfontosabb eleme a környezeti és az intézményi index, vagyis némi egyszerűsítéssel az, hogy mennyi gondozott zöldfelülettel rendelkezik egy adott városrész; másfelől pedig, hogy mennyire van jól ellátva a családok számára fontos intézményekkel. A zöld, vagyis környezeti mutatók közé tartozik a környék ellátottsága parkok, családi házak, játszóterek és sportpályák szempontjából, az intézményi adatokat pedig a bölcsődék, óvodák, iskolák, és orvosi rendelők elérhetősége adja.

A családbarát környék koncepciója az FHB szerint két irányból közelíthető meg. Egyrészt a családok számára ideális lakóterület olyan, ahol kellemes szabadtéri időtöltésre nyílik lehetőség: alacsonyabb beépítettségű a környék, vagy nagyobb parkok és kirándulóhelyek mellett megtalálhatók a gyermekek kikapcsolódását és szórakozását biztosító játszóterek és sportpályák. Másrészt a családok szempontjából fontosnak tartják, hogy az alapfokú nevelési, oktatási és egészségügyi intézmények gyorsan elérhetők legyenek és megfelelő kapacitással, minőségi szolgáltatást nyújtva működjenek.

Az FHB tapasztalatai szerint bizonyos családok számára az ingatlanválasztás során inkább az intézmények elérhetősége és minősége a fontos, nem pedig a zöldövezeti elhelyezkedés. A mutató megalkotásakor ezért figyelembe vették a legfontosabb létesítményeket: 175 bölcsődei intézményt, majdnem 700 óvodát, illetve 323 általános iskolát. Az egészségügyi ellátórendszert pedig közel 100 gyermekrendelő feltérképezésével integrálták a mutatóba.

Más családok inkább a környezeti értékekre helyezik a hangsúlyt lakóhelyük kiválasztásánál, így olyan városrészt keresnek, amely kevésbé zsúfolt, és a közelben kikapcsolódásra alkalmas zöldterület is található. Ezeket a szempontokat is figyelembe véve vizsgálta az FHB az egyes városrészek beépítettségét és a minőségi zöldterületek közelségét. A kisgyermekes családok leggyakrabban játszótereken és sportpályákon kapcsolódnak ki, ezért az index készítéséhez összesen 700 játszóteret és 65 szabadtéri, szervezett formában is sportlehetőséget nyújtó pályát gyűjtöttek össze. Így a legtöbb család számára kulcsfontosságú tényezőt lefedve rangsorolni tudták a budapesti városrészeket, az intézményi és környezeti komponens publikálásával pedig segítséget tudnak nyújtani azok számára is, akik a családbarátság egyik tényezőjét előtérbe helyezik választásuk során.

Rangsor:

városrész neve kerület CSBKI pontszám (helyezés) környezeti pontszám (helyezés) intézményi pontszám (helyezés)
Svábhegy XII. 8,44 (1) 9,88 (2) 7 (32)
Széchenyihegy XII. 7,81 (2) 9,73 (3) 5,89 (63)
Őrmező XI. 7,76 (3) 5,57 (121) 9,94 (1)
Gazdagrét XI. 7,73 (4) 6,02 (97) 9,45 (2)
Szépilona II. 7,56 (5) 6,68 (57) 8,44 (4)
Csillebérc XII. 7,4 (6) 9,92 (1) 4,87 (103)
Hosszúrét XI. 7,38 (7) 8,09 (12) 6,67 (37)
Németvölgy XII. 7,33 (8) 6,8 (53) 7,86 (11)
Hűvösvölgy II. 7,29 (9) 8,7 (9) 5,89 (64)
Pálvölgy II. 7,22 (10) 9,02 (8) 5,42 (83)

A XI. kerület lakótelepi részei az intézményekben verhetetlenek, amelyek ellentételezni tudták a gyengébb környezeti jellemzőt – írja az Index.

Újbuda

forrás: csaladbaratkornyek.blog.hu

LEGFRISSEBB
×

Esélyt teremtünk  

Újbuda Önkormányzata évek óta kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az esélyegyenlőség elve alapján a hátrányban élő, nehézséggel küzdő lakosai életminőségét javítani tudja, civil és vállalati partnereivel közösen. Kerületünkben újabb és újabb programok hívják fel a figyelmet az esélyegyenlőség kialakításának fontosságára. Molnár László alpolgármestert arról kérdeztük, miért fontos a fogyatékos emberek integrációja, és milyen projektekkel segítik őket?