Családbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 28. kedd, Gedeon, Johanna

Párbeszéd kezdődött az apák szerepéről

Fiúk, férfiak, apák helye és szerepe a családban címmel tematikus rendezvénysorozatot indított útjára az Összefogás Újbudáért Egyesület a Családbarát Újbuda Program részeként. A nyitóeseményt a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban tartották április 21-én, többek között Hoffmann Tamás polgármester és Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő védnöksége mellett. A programsorozat a Malom Közösségi Térben folytatódik.

Az Összefogás Újbudáért Egyesület 2014 őszétől szervez a családi élettel kapcsolatos rendezvényeket Családbarát Akadémia címmel. Az egyesület 2015-ben csatlakozott az Újbuda Önkormányzata által indított, nagy sikerű Családbarát Újbuda Programhoz, és ennek keretében vetődött fel az apák családban betöltött fontos szerepe. Ennek több nézőpontból történő megvilágítására vállalkozott az Összefogás Újbudáért Egyesület új rendezvénysorozata, Vígné Kulcsár Krisztina szakmai vezetésével, mely a Fiúk, férfiak, apák helye és szerepe a családban elnevezést kapta.

A nyitórendezvényen Újbuda Önkormányzatát Molnár László alpolgármester képviselte, aki hangsúlyozta a téma felvetésének fontos, hiánypótló szerepét, és méltatta a család intézményének erősítését célzó civil projekteket. Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő, az eseménysorozat védnöke a gyermekeknek nyújtott példaadás szempontjából tartja nélkülözhetetlennek az apák szerepét, így örömmel támogatja mindenben a kezdeményezést. Bánáti István, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium igazgatója apaként és pedagógusként is magától értetődőnek tartotta, hogy az iskola helyet adott a tematikus rendezvénysorozat nyitó alkalmának. Ujfalvy Szabó Zsolt, az Összefogás Újbudáért Egyesület ügyvezetője a családbarát programok folytatását és további kiterjesztését nevezte a civil szervezet egyik fő feladatának.

A programnak két elismert előadója volt. Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke immár 11 éve, komoly missziónak tekinti az alapítvány munkáját, hiszen az egyszülős családok régóta az ország legnagyobb „kisebbségét” alkotják. Bedő Imre, az egyre népszerűbb Férfiak Klubjának alapító vezetője alapvető társadalmi feladatnak nevezte az apai szerephez nélkülözhetetlen, torzításoktól mentes férfikép helyreállítását és megőrzését, hogy az generációkon keresztül örökíthetővé válhasson.

A rendezvénysorozat az Összefogás Újbudáért Egyesület Malom Közösségi Terében (Fehérvári út 88.) folytatódik.

Újbuda

LEGFRISSEBB
×

Tudatos Szülő, Tiszta Gyermek – Drogprevenció Újbudán  

„Ez hogy lehet? – hallottam önmagam segélykiáltását, amint megtudtam. Mindig azt gondoltam: „Á, az én gyerekem soha!” – néha ugyan hallottam egy s mást a drogról, ám elképzelni sem tudtam, hogy ez velünk, a mi családunkban előfordulhat. Legyintettem és éltem tovább a már megszokott – ha lehet ilyet mondani – feszültséggel, meg nem értéssel, konfliktusokkal teli családi életem. Hajtottam a munkahelyemen, dolgoztam keményen. Néha még a munkát is hazahoztam. És ha gyerek nem jól tanul? – elintéztem némi fenyegetőzéssel, mi lesz, ha megbukik, hol dolgozhat majd a jövőben. Itt tartunk. Mit tettem, mit csináltam rosszul? – kérdeztem magamtól, míg az önvád lassan körbeölelt. – Kihez forduljak, ki tud segíteni? Mit kellett volna másképp tennem? – cikáztak tovább a kérdések a fejemben, egyik a másik után. – Csak, nehogy megtudja valaki! – gondoltam és nagyon-nagyon kétségbe estem…” (Szülő)