Családbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 23. csütörtök, Emőke

Babakocsis séta: Vigyázz! Kész! Gurulj!

A Családbarát Újbuda Program támogatásával tartott babakocsis sétanapot a kerületben az Összefogás Újbudáért Egyesület június 11-én. Akciójukkal a kerület akadálymentes térképének továbbrajzolását igyekeztek előbbre mozdítani.

Remek közösségi eseménynek bizonyult, a Vigyázz! Kész! Gurulj! kezdeményezés szombaton, amikor egy kellemes nyári séta keretében rendeztek sétanapot a Fehérvári út mentén. A babakocsisokból és a kerekes székesekből álló menet, a Malom Közösségi Tértől egészen az Alle Bevásárlóközpont melletti sétányig ment, ahol végül bekapcsolódtak Újbudai Könyvhét eseményeibe. Az Összefogás Újbudáért Egyesület által szervezett program célja az volt, hogy az érintettekkel közösen megrajzolják a kerület akadálymentes térképét, erősítve ezzel a Családbarát Újbuda Programot.

Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő szerint sok gondot okozott a babakocsis közlekedés akkor, amikor még gyermekei kicsik voltak. Elmondta, Újbudán egyre több kisgyermekes család van, figyelemfelhívó akciójukat azok segítésére szervezték. Újbuda Önkormányzatának akadálymentesítési szaktanácsadója Oláh Koppány Andrea gyűjtötte az adatokat a burkolati hibákról és a rossz csatornafedelekről. Úgy véli, Újbudán e téren lényegesen jobb a helyzet mint más kerületekben, de még itt is vannak olyan járda- és útszakaszok amiket fejleszteni kell. A felvonulók tapasztalataikat felmérő lapon összegezték, észrevételeiket pedig továbbítják a önkormányzat, a főváros és a Budapesti Közlekedési Központ felé.

Van aki szerint nem az utak és járdák minősége a legnagyobb gond a közlekedésben, hanem a járdán szabálytalanul parkoló autók okoznak sok bosszúságot a babakocsisoknak, mert gyakran nem férnek el tőlük. – Lassan üzenő cetliket tartok a pelenkázó táskában és azzal járom majd a város – mondta egy elkeseredett kismama, aki szerint az autósok a legkevésbé toleránsak a közlekedésben.

H. L.

LEGFRISSEBB
×

Tudatos Szülő, Tiszta Gyermek – Drogprevenció Újbudán  

„Ez hogy lehet? – hallottam önmagam segélykiáltását, amint megtudtam. Mindig azt gondoltam: „Á, az én gyerekem soha!” – néha ugyan hallottam egy s mást a drogról, ám elképzelni sem tudtam, hogy ez velünk, a mi családunkban előfordulhat. Legyintettem és éltem tovább a már megszokott – ha lehet ilyet mondani – feszültséggel, meg nem értéssel, konfliktusokkal teli családi életem. Hajtottam a munkahelyemen, dolgoztam keményen. Néha még a munkát is hazahoztam. És ha gyerek nem jól tanul? – elintéztem némi fenyegetőzéssel, mi lesz, ha megbukik, hol dolgozhat majd a jövőben. Itt tartunk. Mit tettem, mit csináltam rosszul? – kérdeztem magamtól, míg az önvád lassan körbeölelt. – Kihez forduljak, ki tud segíteni? Mit kellett volna másképp tennem? – cikáztak tovább a kérdések a fejemben, egyik a másik után. – Csak, nehogy megtudja valaki! – gondoltam és nagyon-nagyon kétségbe estem…” (Szülő)